Основний удар ворога спрямовано в бік Покровська, але за рішенням Донецької обласної військово-цивільної адміністрації примусова евакуація дітей має відбуватися лише з населених пунктів, розташованих в межах 5 кілометрів від лінії фронту, а також з тих місць, де активно тривають бойові дії. Попри збільшену загрозу, Покровськ не включений до переліку місць, з яких обов'язково потрібно евакуювати дітей.

Чи буде оголошена обов'язкова евакуація в примусовий спосіб у Покровську, керівництво Донецької обласної військової адміністрації розповіло журналістам видання "Свої.City".

При наближенні фронту до Покровська на 10 кілометрів у місті оголосять примусову евакуацію дітей з батьками або їхніми опікунами. Однак влада закликає родини з дітьми не чекати на наближення ворога до міста, а організовано евакуюватися. Використовуючи евакуаційні маршрути, жителі Покровська мають можливість отримати безкоштовне житло, запропоноване державою, включаючи гуртожитки, пансіонати та дитячі садочки.

"У нас оголошена обов’язкова евакуація, у нас оголошено вже декілька етапів евакуації дітей в примусовий спосіб. Навіщо тоді мешканцям Покровська, від якого до лінії бойових дій близько 15 кілометрів, чекати додаткового поштовху, стимулу чи коли влада оголосить примусову евакуацію?", — каже заступник начальника Донецькох ОДА Ігор Бойко.


Наразі більшість людей, які залишають Донеччину, роблять це власними силами. У цьому їм допомагають поліція, волонтери та міжнародні організації. Для тих, хто не має куди їхати, курсує спеціальний потяг, і такі люди можуть звертатися за допомогою до органів влади. В Україні є місця, які активно приймають сім'ї з дітьми, серед яких Рівненська та Полтавська області. В Решетилівці, наприклад, облаштований центр підтримки для таких родин, де після сучасного ремонту можуть розміститися близько 200 осіб. У центрі є окремі кімнати, кухні та санвузли для сімей.

"Можна сидіти в себе вдома і чекати, а можна все таки почати якісь активні дії. І виїжджати поки є можливість. Евакуація потягом — це гнучкий механізм. Два тижні тому у нас було два евакуаційних вагони. Зараз їх більше. І Укрзалізниця швидко реагує на наші потреби — вона зможе дати стільки вагонів, скільки буде потрібно. Окрім потяга, що раз на вісім днів курсує до Рівненської області, є один безкоштовний вагон для евакуації потягом до Львова. Не обов’язково їхати саме до Львова, можна вийти і на проміжних станціях. Єдина різниця: ті люди, що їдуть до Рівненської області гарантовано будуть розміщені, ті що на Львівщину — будуть шукати житло самостійно", — каже Ігор Бойко.

На Донеччині діє кілька номерів, зателефонувавши за якими можна подати заявку на евакуацію:

загальний номер: 0-800-500-121;

для евакуації тяжко хворих та людей з інвалідністю: 0-800-322-614;

гаряча лінія з питань евакуації та гуманітарної допомоги: 0-800-408-911;

гаряча лінія щодо отримання виплат при евакуації: 066-285-62-90.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що родини з Новогродівки евакуюють на Полтавщину