Військові, які зазнали поранень, потребують спеціально адаптованого одягу з липучками, кнопками та додатковими розрізами, що дозволяє їм легко одягатися і почуватися комфортно після важких травм.

Проєкт «Ми однієї крові», започаткований за ініціативи банку ПУМБ, створив колекцію такого одягу. Вона включає дві лінійки: одяг для поранених військових та звичайний одяг для всіх українців. Придбаючи речі з другої лінійки, покупці водночас підтримують військових: за кожну куплену звичайну річ, один адаптивний одяг передається у шпиталі чи на евакуаційні потяги. Також на сайті проєкту можна додатково сплатити за один чи декілька предметів одягу, призначених для поранених.

Для лікування та реабілітації 

У колекції є худі, сорочки, футболки. На них українська художниця й тату-майстриня Марія Федорівна нанесла вишивку і цитати відомого українського поета Сергія Жадана. Одяг прикрасили написи: «Головне – тримай при собі свою віру, свою любов і свою впертість», «Байдуже, звідки ми всі прийшли. Головне, що ми залишились тут», «Ніхто не знає, як працює любов. Але вона працює, спробуй її зупини». До дизайну також додали птахів – вісників життя, траву, сонце, янголів, серця та інші елементи.

Коли ти поранений, із тебе зрізають одяг ножицями Есмарха, ти залишаєшся голим на операційному столі. А коли повертаєшся з операційного столу в палату, то, цілком імовірно, звичайний одяг тобі вже не підходить. А тобі хочеться вдягнути щось... Хочеться бути одягненим нормально, бо одяг – це захищеність. Одяг – це тепло, якого зараз бракує в шпиталях. Одяг – це відчувати себе не пацієнтом, не хворим, не калікою, а людиною», – говорить командир саперного відділення й популяризатор адаптивного одягу «Незламним Pohuy» Юрій Гудименко.

Як долучитись  до ініціативи 

Доставляти адаптивний одяг до шпиталів та евакуаційних потягів взялася керівниця проєкту з евакуації поранених благодійного фонду «Коло» Ірина Солошенко.

Організація приєдналася до «Укрзалізниці» в переобладнанні вагонів для поранених і брала безпосередню участь у створенні першого у світі вагона-реанімації.

Перші 300 комплектів теплого одягу пораненим захисникам і захисницям вже доправили ПУМБ і бренд «Незламним Pohuy». Приєднатися до ініціативи можна, придбавши речі з колекції «Жити назустріч» на сайті lifesavingmerch.com.ua та в Instagram проєкту. Згодом вона буде доступна й офлайн у ЦУМі.