Завтра, 29 березня, починає діяти новий закон, який дозволяє військовослужбовцям самостійно обирати особу, якій буде виплачена одноразова допомога у разі їхньої смерті. Детальніше розповів адвокат Дмитро Йовдій в ефірі Радіо «Місто над Бугом».

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №168 від 28 лютого 2022 року, сім'ї військовослужбовців, які віддали своє життя захищаючи країну, мають право на компенсаційні виплати.

Розмір такої одноразової допомоги може варіюватися від 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб і досягати суми в 15 мільйонів гривень.

Право на виплату мають:

  • батьки, незалежно від того, чи проживали вони разом, головне, щоб вони не були позбавлені батьківських прав;
  • дружина або чоловік, які не вступили в повторний шлюб;
  • діти до 18 років.

Дитина, яка навчається за денною формою та не досягла 23 років, також має право на отримання виплату. Крім того, право на отримання допомоги мають особи, які перебували на утриманні загиблого військовослужбовця й ті, хто отримав право на пенсію через втрату годувальника.

«Але 29 березня набуває чинності новий закон про виплати, і ситуація зміниться. Хочуть зробити так, щоб сам військовослужбовець вибрав, кому в разі його смерті виплачуватимуть одноразову допомогу. Він може через нотаріуса оформити так званий заповіт на будь-кого», – розповів адвокат.

Якщо військовослужбовець не вніс своїх батьків або дітей до заповіту, вони автоматично отримають 50% від їх законної частки у спадщині.

Детальніше про новий закон про виплати в ефірі Радіо «Місто над Бугом».

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, які послуги реабілітації надаються ветеранам безкоштовно