Ветерани та особи з інвалідністю невдовзі зможуть отримати безкоштовні консультації щодо переоблаштування житла. Про це повідомляє громадська організація «Група активної реабілітації», яка вже працює над розвитком нової соціальної послуги. Вони розповідають українцям, які отримали травми, як прибрати у квартирі зайві бар'єри та зробити її більш зручною. 

Цю ініціативу підтримує Міністерство соціальної політики, яке спільно з фахівцями і партнерами займається розробкою державної програми. Очікується, що завдяки їй ветерани та цивільні з інвалідністю зможуть не лише консультуватися, а й отримувати необхідні ресурси для реалізації рекомендацій. Деталями розробки проєкту поділився виконавчий директор ГО Віталій Пчолкін в інтерв’ю для видання mrpl.city.

Як отримати консультацію

Наразі, щоб отримати безкоштовну консультацію, потрібно перейти на сайт громадської організації та заповнити форму за посиланням  Фахівці проаналізують ваш домашній простір та продумають план облаштування помешкання.

«Це може бути житло в цілому або будь-яка його частина, зокрема вхід, ванна/туалет, кухня, спальня (включно з меблями та побутовим приладдям) або територія навколо вашого помешкання», - йдеться на сайті.

Зазвичай проблемами є відсутність пандусів, сходи, вузькі двері, високі пороги, незручні ручки. Також важливо правильно облаштувати ванну кімнату, встановити поручні, розмістити меблі так, щоб до них можна було під’їхати на колісному кріслі та ящики, щоб людина могла їх відкрити.

«Ми беремо за основу стандарти державних будівельних норм, але вони не завжди досконалі, тому також надаємо рекомендації з власного досвіду», - говорить Віталій Пчолкін.

Крім того, громадська організація пропонує юридичний супровід.

«Ми готуємо звернення до міських органів влади, балансоутримувачів багатоквартирного будинку чи житлового комплексу. Є позитивні приклади, коли міська рада розглянула заяву та виділила кошти на те, щоб людині облаштували під’їзд. Також був випадок, коли після звернення дівчини відремонтували дорогу», - розповідає виконавчий директор громадської організації.

Коли запрацює державна послуга

Завершити розробку соціальної послуги сподіваються цього року, щоб на наступний вже закласти відповідне фінансування. Проте, поки що тривають дискусії.

«Ми хочемо, щоб людина могла звернутися і отримати не тільки консультацію, а й фінанси, щоб зробити своє житло доступнішим, - говорить виконавчий директор громадської організації. – Зараз ми намагаємося вирішити, на який простір буде поширюватися програма. Адже просто ремонт в квартирі ситуацію глобально не вирішить, людині має бути комфортно виходити на вулицю. Тож, перша складова  – це саме житло, друга – від дверей до території ЖК (наскільки зручний під’їзд, чи є пандуси), третя – за його межами (чи є поруч зупинки транспорту, магазини). Зараз вирішується, як буде побудована співпраця, і як виділятимуть фінансування».