Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки працює над підготовкою до другого читання законопроєкту про мобілізацію. В рамках обговорення в Комітеті розглянули ключові положення документа, серед яких деякі було визнано недоцільними.

Народна депутатка від фракції «Європейська Солідарність» Ірина Фріз повідомила, що Комітет не підтримав запропоновані в законопроєкті жорсткі обмеження для осіб, які ухиляються від служби.

Обмеження для ухилянтів та консульські послуги

Так, Комітет вважає недоречним:

• обмеження щодо виїзду за кордон;

• блокування рахунків;

• електронні повістки;

• електронний кабінет як обов’язок.

Проте у Комітеті підтримали його, як право, тобто можливість для військовозобов'язаних, резервістів та призовників використовувати цей механізм для оновлення даних тощо;

• зниження віку з 27 до 25, адже є ухвалений Верховною Радою закон, який вже майже рік не підписано.

Крім того, у Комітеті не дійшли згоди щодо обмеження консульських послуг — голоси розділились 50/50. Над цим питанням планують працювати під час розгляду правок.

 Так, Ірина Фріз наголосила, що обмеження консульських послуг для українців за кордоном не матиме позитивного ефекту для мобілізації. Крім того, можливі негативні наслідки: підрив довіри громадян до власної держави, зниження мотивації щодо захисту інтересів України в країнах перебування, а також збільшення тих, хто взагалі буде відмовлятись від громадянства України.

«Слід зазначити, що пропозиція щодо обмеження надання консульських послуг надійшла від МЗС, що породжує зустрічне питання - розуміння ними наслідків від цієі хибної ініціативи для держави в цілому. Будемо боротись за зняття цієї норми»,  говорить народна депутатка.

Звільнення від призову

Також Комітет схвалив мобілізацію засуджених осіб, які звільнені від відбування покарання з випробуванням.

Раніше Pokrovsk.news розповідав, що у Покровську підприємець намагався підкупити слідчого за чотири тисячі доларів.