У травні 16 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм — переважно після вживання домашньої продукції з риби та м’яса. Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров'я.

Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві.

"Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Викликає захворювання токсин, який продукується бактерією Clostridium botulinum",- йдеться в повідомленні.

Небезпечний збудник може знаходитись в м’ясних, рибних, грибних чи овочевих консервах, виготовлених в домашніх умовах, в’яленому м’ясі чи рибі, у будь-яких виробах з м’яса (ковбаси, шинки).

Які симптоми ботулізму

Через 12-36 годин після потрапляння токсину в організм людини виникають такі симптоми:  

- м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати) ;

- сильно виражена сухість у роті ;

- нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) або виражене двоїння предметів.

Токсин, що викликає ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду.

Як вберегтись від ботулізму

Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику.

У разі підозри на ботулізм – негайно звертайтеся до лікаря.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як уникнути укусів кліщів