В Україні близько 700 тисяч робітників заброньовано від мобілізації. Право на бронювання мають підприємства, які визнані критично важливими для держави. Про це повідомляє видання «Слово і діло».

Підприємства можуть бронювати військовозобов'язаних, які:

  • виконують мобілізаційні завдання;
  • здійснюють виробництво товарів, робіт та послуг, необхідних для ЗСУ;
  • критично важливі для економіки та забезпечення життєдіяльності населення у особливий період.

Зазвичай, підприємства можуть забронювати лише 50% військовозобов'язаних. Але існують випадки, коли бізнес може обґрунтувати потребу в більшій кількості фахівців і отримати дозвіл на їх бронювання.

Без обмежень кількість працівників можуть бронювати підприємства паливно-енергетичного комплексу, критично важливі для оборонно-промислового комплексу підприємства, а також підприємства, що надають електронні комунікаційні послуги.

Куди подати заявку

Процес подання заявок на бронювання військовозобов'язаних в Україні залежить від специфіки діяльності підприємства. Зокрема, якщо підприємство виконує мобілізаційне завдання, заявка подається до відповідного органу державної влади.

Для підприємств, що виробляють товари чи надають послуги військовим формуванням, списки надсилаються до відповідних центральних органів виконавчої влади, СБУ, або Міністерства стратегічних галузей промисловості чи Мінцифри. Якщо продукція необхідна ЗСУ, список подається Міноборони.

Підприємства, визнані критично важливими для економіки, звертаються до ЦОВВ або Мінекономіки, які після перевірки списків подають їх на узгодження до Міноборони. Список подається у паперовій або електронній формі з відповідним обґрунтуванням та довідкою про кількість військовозобов'язаних, включаючи деталі державного контракту та відповідність облікових даних.

В Україні обговорюють нові методи бронювання працівників від мобілізації, які можуть бути прив’язані до рівня зарплати або внесків у бюджет. На розгляді у парламенті та уряді наразі є два головних варіанти.

Перший передбачає можливість бронювання співробітників, чия зарплата перевищує 35 тис. грн і які регулярно сплачують податки.

Другий варіант пропонує надати компаніям можливість квот на бронювання без урахування зарплати співробітників, але за умови сплати збору в розмірі 20 тис. грн за кожного заброньованого працівника.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що на кожному підприємстві в Україні мобілізовано близько 10% працівників