Через блокування польського кордону та атаки росії на українські нафтобази на ринку пального в Україні спостерігається збільшений попит. Ситуація викликає занепокоєння серед населення щодо можливості дефіциту пального та зростання цін на заправках, що посилюється енергетичною кризою в країні.

Директор «Консалтингової групи А-95» прокоментував, чи мають ці побоювання об'єктивні причини та чи слід українцям готуватися до негативних сценаріїв.

За словами Сергія Куюна, розмови про дефіцит пального в Україні розповідають ще від початку 2023 року, проте реального дефіциту не виникало завдяки новій системі забезпечення нафтопродуктами. Насправді в Україні спостерігається стабільний профіцит усіх видів нафтопродукції, і часом компаніям доводиться продавати її оптом за цінами, що є нижчими за собівартість.

«Тому уявити відчутний дефіцит бензину, а тим більше дизелю мені дуже складно. Є де купляти, є чим привезти. Щодо цін, то їхній злет може статися лише через нестачу, якої не очікується й не прогнозується», – пояснив експерт.

Сергій Куюн також відмітив, що ціни на пальне могли б знизитись, але це залежатиме від коливань на світовому ринку. Прогнозувати розвиток ситуації важко, однак навіть у випадку можливого підвищення цін, значного впливу на ринок це не матиме.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що «Донецькоблгаз» змінює номери особових рахунків побутових споживачів