З початку 2024 року, 6 000 українців отримали державні ваучери на здобуття нової спеціальності. Фінансування цих програм з боку держави склало 42 мільйони гривень. Про це повідомила Перший віцепрем’єр-міністр, Міністр економіки України Юлія Свириденко.

Серед найбільш популярних професій та спеціальностей, за якими навчаються за ваучерами цього року, є:

- медсестринство – видано 1642 ваучери

- дошкільна освіта – 384; 

- медицина – 254; 

- психологія – 173; 

- кухар – 778; 

- водій – 345; 

- тракторист – 298;

- кондитер – 172.

«Загалом ваучер можна використати для навчання за 124 професіями та спеціальностями у сферах ІТ-технологій, будівництва, транспорту, освіти, медицини, сільського господарства, соціального обслуговування тощо. Професію, заклад освіти в межах України та форму навчання (денну, заочну чи дистанційну) людина обирає самостійно», – пояснила Юлія Свириденко. 

Ваучер надає право особі безкоштовно отримати освіту в навчальних закладах або безпосередньо у роботодавця відповідно до переліку професій та спеціальностей, затвердженого Міністерством економіки. Наразі максимальна сума ваучера становить 30 280 грн. У випадках, коли вартість навчання перевищує цю суму, різницю покриває роботодавець або сама особа.

Отримати ваучер можуть окремі категорії громадян, які при цьому мають професійну-технічну чи вищу освіту, не зареєстровані у службі зайнятості як безробітні та не проходили навчання за кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом останніх 3-х років. Зокрема, це:

  • люди віком старше 45 років (до настання пенсії за віком);
  • ветерани, учасники бойових дій;
  • внутрішньо переміщені особи працездатного віку;
  • особи з інвалідністю;
  • люди, що отримали поранення внаслідок військової агресії, або пройшли полон.

Щоб отримати ваучер на навчання необхідно:

  • обрати спеціальність, професію та місце навчання;
  • подати заявку онлайн на вебсайті Державної служби зайнятості або звернутися до будь-якого центру зайнятості із заявою та документами (основні - паспорт, ІНН, трудова книжка, документи про освіту тощо).

Впродовж 90 днів після отримання ваучера в центрі зайнятості людина має укласти договір про навчання із закладом освіти. 

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що ветерани та учасники бойових дій можуть пройти безкоштовне професійне навчання