У лютому 2024 року Україна та Канада стали ініціаторами створення Міжнародної коаліції з метою повернення українських дітей. На сьогодні до цієї ініціативи приєднались 33 країни. Про це повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

У складі Міжнародної коаліції такі країни як США, Велика Британія, Німеччина, Польща, Австрія, Нідерланди, Норвегія та інші. Партнери активно сприяють поверненню дітей до їхніх родин, підтримують їхню реінтеграцію.

Дмитро Лубінець зазначив, що на сьогодні відомо про 19 546 дітей, які були викрадені росією, хоча реальна цифра може бути значно вищою. Основною метою Коаліції є згуртування зусиль та посилення співпраці між Канадою, Україною та їх партнерами для розв'язання проблеми незаконної депортації та примусового переміщення українських дітей Росією.

«Від початку заснування Коаліції Канада співпрацює з багатьма міжнародними партнерами на дво- і багатосторонніх майданчиках. Зокрема, для того, щоб інші країни розуміли, що РФ депортує українських дітей ще з 2014 року», – повідомив Лубінець.