Держава виплатила 4 млрд грн на ремонт пошкоджених внаслідок війни домівок. Про це повідомляють в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Понад 43 тисячі українців отримали ці кошти в рамках державної допомоги на ремонти – єВідновлення. За даними відомства, усього звернулись трохи більше 78,5 тисяч людей. Найбільше заяв —  з Харківської, Київської, Донецької, Миколаївської та Херсонської областей. 

Державну компенсацію за повністю знищене житло — житлові сертифікати — отримали вже 4250 українців,  а 1260 з них — вже придбали нове житло. Середня сума одного житлового сертифікату — 1.8 млн. За цим типом державної допомоги найбільше людей звернулись з Харківської, Київської, Миколаївською, Чернігівської та Донецької областей.

Програма передбачає надання державної грошової допомоги на здійснення поточного (дрібного, некапітального) ремонту житла, пошкодженого внаслідок повномасштабного вторгнення рф. Йдеться, зокрема, про ремонт покрівлі, заміну вікон чи дверей, відновлення підлоги тощо.



Покроковий алгоритм дій, який допоможе подати заявку:

1. Подати інформаційне повідомлення до Реєстру пошкодженого знищеного майна.

Це можна зробити наступними способами:

- самостійно через додаток Дія або Портал Дія;

- через адміністратора ЦНАПу.

2. Подати заявку на компенсацію самостійно в електронному вигляді через додаток Дія або Портал Дія.

При цьому важливо переконатися, що пошкоджений об’єкт внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або у разі відсутності в Реєстрі провести його реєстрацію.

3. Розгляд заявки спеціальною комісією здійснюється комісією в такій послідовності:

- складається акт комісійного обстеження та проводиться огляд пошкодженого об’єкта у присутності власника/одного із співвласників;

- визначається обсяг пошкоджень об’єкта нерухомого майна за даними акта комісійного обстеження;

- здійснюється фотофіксація пошкоджень об’єкта нерухомого майна, що свідчать про характер та обсяг руйнувань, визначених у чек-листі, якщо результати фотофіксації не додано до акта комісійного обстеження;

- здійснюється розрахунок компенсації по чек-листу.

Повідомлення про прийняте комісією рішення та розмір компенсації надходить через мобільний додаток Дія.

Після завершення ремонтних робіт отримувач компенсації зобов’язаний протягом 15 робочих днів подати (з використанням мобільного додатка Порталу Дія) повідомлення про завершення ремонтних робіт разом з фотофіксацією завершених ремонтних робіт.

Послугу єВідновлення розроблено Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури спільно з Міністерством цифрової трансформації за підтримки проєкту USAID / UK aid «Прозорість та підзвітність у державному управлінні та послугах/ TAPAS».