В Очеретинській громаді не залишилось жодного куточка, який би не обстрілював ворог. Найбільш віддалений населений пункт Желанне, тепер теж під постійними обстрілами. 3 населені пункти з 40 знаходяться під контролем України, а гуманітарну допомогу можна доставити лише у 2 з них й тільки за допомогою екіпажу «Білий янгол». Про ситуацію в Очеретинській громаді знімальній команді ТК «Орбіта» розповів начальник Очеретинської селищної військової адміністрації Микола Коваленко.

«У Новоселівці залишилось 65 мешканців, а в Желанному – 129. Ще є в нас Сокіл, де залишилось всього 9 мешканців, але доступ туди обмежений й останнім часом люди виходять трішки далі на більш безпечне місце й ми їх забираємо. Ось так ми евакуювали 5 осіб за останній час», – Микола Коваленко.

Волонтери допомагають не лише мешканцям громади, що залишилися, але й тим, хто виїхав. Більшість очеретинців проживають у Кам'янському. Раніше всі вони працювали на Авдіївському коксохімічному заводі, але зараз разом із сім'ями мешкають на Дніпропетровщині, де працюють на схожих роботах. 

«Підписаний меморандум з Покровською військовою адміністрацією, Авдіївською, Часів Ярською. Спільними зусиллями ми намагаємося підтримувати мешканців, які виїхали. Й зараз намагаємось створювати хаби в інших містах та областях України, де будуть осередки наших людей. Наприклад, у нас свій хаб в Кам’янському, у Авдіївки в Кривому Розі. В будь-якій з цих хабів можуть звертатися люди з усіх наших громад», – пояснює начальник Очеретинської адміністрації.

В таких хабах евакуйовані з усієї Донеччини можуть отримати юридичну та соціальну допомогу. Тим, хто залишається на лінії бойових дій, готові допомогти з евакуацією. 

Фронт проходить по Очеретинській громаді й на сьогодні там не залишилось живих сіл. Кожне зруйноване мінімум на 80%. 

«Наприклад, Новоселівка Перша. Ми туди заїжджали тиждень тому й вона зруйнована приблизно на 70%. Є вулиця, яка зруйнована майже повністю. Там не залишилось цілих будинків», – підкреслює Микола Коваленко. 

За офіційними даними, в Очеретинській громаді мешкає близько 270 осіб. На момент окупації самого Очеретиного, в ньому залишалось 197 мешканців. А до початку повномасштабного вторгнення в громаді проживало близько 20 000 осіб. 

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта». 

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що ВПО можуть купувати житло за пільговою іпотечною ставкою