В Україні існують певні категорії військовозобов'язаних, які мають право на отримання відстрочки від мобілізації. Однак іноді трапляється, що чоловіків мобілізують у період, коли ще триває підготовка документів для бронювання.

Лариса Козак, офіцерка мобілізаційно-оборонного сектору Київського ТЦК, висвітлила цю ситуацію, зазначивши, що в такому випадку чоловіки лише підлягають бронюванню, але ще не мають офіційного статусу заброньованих. Реальну відстрочку від призову можуть отримати лише ті особи, які вже мають бронь або знаходяться на спеціальному військовому обліку.

Фахівчиня підкреслила, що ТЦК не має права надавати бронь або відкладати призов особам, які порушили закон. Згідно із законодавством, вручення повістки може відбутися в будь-який час протягом двох місяців. Це дає можливість чоловікам отримати повістку і, за наявності підстав, встигнути забронювати себе до моменту мобілізації.

Козак зазначила, що у тих, хто сумлінно дотримувався правил військового обліку, проблем з бронюванням не повинно виникати. Бронь не надається лише порушникам, таким як ті, хто не перебуває на військовому обліку або не оновив військово-облікові документи.

Ті, хто з'являється до ТЦК для бронювання і отримує мобілізаційні повістки, можуть бути порушниками встановлених правил, що впливає на включення їх до списків для бронювання, – пояснила офіцерка ТЦК.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як діяти, якщо ТЦК відмовляється приймати електронний військовий квіток