В Україні тривають дискусії щодо збільшення тарифів на комунальні послуги, зокрема на електроенергію. Багато експертів прогнозують подорожчання електрики не тільки для бізнесу, але й для приватних споживачів. Ресурс «Мінфін» опублікував підбірку експертних думок з приводу потенційного зростання вартості електроенергії.

Тарифи на електроенергію в Україні останній раз коригувались майже рік тому, коли вартість збільшилась з 1,64 до 2,64 гривень за кіловат. Олег Попенко, голова спілки споживачів комунальних послуг, прогнозує подальше зростання цін на електрику для населення вже цього літа, з червня по липень.

 «Орієнтовно тариф збільшиться із сьогоднішніх 2,64 до 3,5 гривень за кіловат. Такі розрахунки вже є у Міненерго. Наприклад, якщо зараз середньостатистична сім'я, яка споживає 250 кіловатів на місяць, сплачує 660 гривень, то після підвищення буде 875 гривень», – говорить експерт.

Експерт додав, що внаслідок збільшення вартості електроенергії на 10-15% можуть зрости тарифи на утримання житлових будинків, оскільки вони прямо залежать від ціни на світло. Він також нагадав, що в Україні було скасовано мораторій на відключення комунальних послуг для боржників, тому уникнути оплати за користування послугами не вдасться. Відповідно, Олег Попенко прогнозує зростання заборгованості за інші комунальні послуги, зокрема за воду та газ.

Геннадій Рябцев, керівник спеціальних проєктів НТЦ «Психея», очікує на підвищення тарифу на електроенергію до 3,5 гривень, мотивуючи це необхідністю залучення ресурсів для ремонту та відновлення пошкоджених мереж в Україні.

Він вважає, що існує альтернативний варіант, за яким основний тариф може бути підвищено до 4 гривень за кіловат, але для споживачів, які використовують до 100 кіловатів на місяць, буде запроваджено соціальний тариф у розмірі 1,64 гривні за кіловат.

За інформацією порталу «Мінфін», яке посилається на джерела у профільному міністерстві, проводяться розрахунки за різними сценаріями, але очікується, що новий тариф не буде нижчим за 3,5 гривні за кіловат.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що в Україні зростуть тарифи на воду.