Захисники та захисниці, які повертаються до цивільного життя й шукають роботу, мають право на певні пільги, закріплені законом. За даними «Українського ветеранського фонду», такі гарантії прописані в Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Основні пільги у сфері зайнятості та працевлаштування:

  • Допомога по тимчасовій непрацездатності: ветерани отримують 100% середньої заробітної плати, незалежно від стажу роботи. Працюючі особи з інвалідністю мають право на допомогу протягом 4 місяців підряд або до 5 місяців на рік. Вони також отримують допомогу під час перебування в санаторії, включаючи період проїзду, якщо лікування не може бути завершене в рамках відпустки.
  • Щорічна відпустка: ветерани можуть брати щорічну відпустку у зручний час і додатково мають 14 днів оплачуваної відпустки.
  • Право на збереження роботи: у випадку скорочення персоналу, ветерани мають пріоритетне право на збереження роботи.
  • Позачергове працевлаштування: ветерани мають пріоритетне право на працевлаштування за спеціальністю відповідно до медичних висновків.

Підтримка на ринку праці: Ветерани можуть скористатися ваучерами для підвищення кваліфікації або здобуття нових навичок, що допоможе їм залишатися конкурентоспроможними на ринку праці. Вони можуть отримати такі можливості:

  1. Перепідготовка: навчання новій робітничій професії.
  2. Підвищення кваліфікації: підготовка за спеціальністю для здобуття ступеня магістра на базі бакалавра або іншої магістерської спеціальності.
  3. Спеціалізація: навчання на наступному рівні освіти або підвищення кваліфікації в освітніх закладах чи безпосередньо у роботодавця.

Ці послуги надаються через Державний центр зайнятості.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що деякі категорії українських жінок мають оновити дані в ТЦК