Протягом двох років Покровський історичний музей співпрацює з Центром допомоги мистецтву України та отримує підтримку від німецько-українських партнерів у збереженні предметів та функціонуванні в умовах воєнного стану, зокрема, після обстрілів. Про це повідомили в Покровській міській військовій адміністрації.

Стан справ в Україні та існуючі потреби сторони обговорюють під час спільних Zoom-зустрічей музейних співробітників двох країн. На останній, 53-тій зустрічі, що відбулась 28 лютого 2024 року, директор Покровського історичного музею Ангеліна Рожкова ділилася інформацією про роботу музею в цих умовах. 

Напередодні цієї дати, в ніч з 27 по 28 лютого, Покровськ зазнав обстрілу, в результаті якого постраждали і заклади культури громади, зокрема, музей. Під час зустрічі були обговорені пропозиції щодо першочергових заходів, які потрібно було вжити на той момент. Це включало заміну пошкоджених вхідних дверей, перевезення музейного експонату «Хрест церковний» до Національного науково-дослідницького реставраційного центру України та створення 3D-моделі будівлі колишнього училища Міністерства народної освіти, де у період з 1904 по 1908 роки працював Микола Леонтович.

Музей отримав допомогу від колег в усіх перелічених питаннях. І вже сьогодні вхідні двері до музею замінені.

«Після того, як впевнились, що німецько-українське товариство підтримає наш музей фінансово, ми зв'язалися з компанією, яка спеціалізується на оцифруванні культурної спадщини України. І Андрій, з яким ми сьогодні спілкувалися онлайн, запропонував нам свою допомогу, переслав обладнання – лазерний сканер – та надав консультативну допомогу, як саме ним користуватися. На сьогодні ми вже маємо якісну 3D-модель, яка стане нам у нагоді. Таким чином, ми вже можемо сказати, що хоча б в оцифрованому вигляді, але ми цю будівлю для нащадків вже зберегли», – розповіла директорка Покровського історичного музею Ангеліна Рожкова.