ПТСР (посттравматичний стресовий розлад) може виникнути у людей будь-якої статі та віку, будучи наслідком стресових, лякаючих або неприємних подій. Однак важливо розуміти, що не кожен травматичний досвід автоматично призводить до ПТСР. Детальніше розповіли в Національній службі здоров'я України. 

«Багато людей, які переживають травматичні події, мають негативні емоції, думки та спогади. Однак, більшість людей з часом почуватимуться краще. Якщо ж ці негативні реакції не зникають і заважають у повсякденному житті, то, можливо, йдеться про ПТСР», – зазначають в НСЗУ.

Симптоми ПТСР можуть виникати як одразу після травматичної події, так і через тижні або навіть місяці після події. Вони можуть проявлятися через перепроживання травматичних подій, гіперзбудженість, дисоціативні реакції, проблеми з пам'яттю та емоційною сферою, порушення сну, надмірну втому, дратівливість, головні болі тощо.

Зазвичай симптоми з’являються протягом 6 місяців після події. 

«Деякі симптоми можуть свідчити не про ПТСР, а про інші розлади. Тож в будь-якому разі перше, що потрібно зробити, це якнайшвидше звернутись до лікаря», – зауважують фахівці.

Сімейні лікарі можуть надати первинну психологічну підтримку або, за необхідності, скерувати пацієнта до спеціалістів – психолога, психотерапевта або психіатра. Але за умови, що медичний заклад співпрацює з Національною службою здоров'я України (НСЗУ) за програмою «Супровід та лікування дорослих і дітей із психічними розладами на первинному рівні медичної допомоги».

«Послуга є абсолютно безоплатною, адже надається у межах Програми медичних гарантій», – підкреслюють у НСЗУ.

Знайти контакти закладів первинної медичної допомоги, які мають відповідний контракт із НСЗУ можна на інтерактивній мапі на сайті НСЗУ в розділі «Е-дані» / «Аналітичні панелі (дашборди)» / Надавачі медичної допомоги за напрямом «Психологічна та психіатрична допомога».

Або ці дані допоможуть знайти оператори контакт-центру НСЗУ за номером 16-77.

У Національній службі охорони здоров'я зазначають, що ПТСР можна вилікувати, але лікування має проходити під наглядом фахівця.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, де вагітні жінки можуть отримати фінансову та гуманітарну допомогу