Весна та літо можуть стати складним періодом для людей з сезонними алергіями. Міністерство охорони здоров'я надало поради, як розпізнати симптоми алергії та ефективно боротися з нею.

Характерними проявами алергічної реакції можуть бути

- почервоніння очей, сльозотеча;

- нежить, свербіння та закладеність носа;

- притуплення нюху, чхання;

- утруднене або прискорене дихання;

- виснаження або сухий кашель.

«Терміни цвітіння рослин можуть різнитись. Це залежить від клімату та особливостей погоди. Наприклад, в травні активно квітнуть злакові. Існує інтерактивна карта, яка може допомогти відстежувати цвітіння та зорієнтуватись, на що саме у вас може бути наразі алергія», – пояснюють у МОЗ. 

Один з найефективніших способів боротьби з алергією — уникнення контакту з алергенами. Проте, від пилку рослин уникнути складно. Тому існують методи, які можуть допомогти зменшити прояви алергії та зробити цей період менш неприємним. Наприклад: 

- Носіть маску на вулиці. Вона зменшить кількість частинок пилку, який ви вдихаєте.

- Залишайтесь вдома, якщо на вулиці сильний вітер. Зачиняйте у вітряну погоду вікна. Уникайте прогулянок з 10 до 15 години.

- Після прогулянок ретельно мийте руки, прийміть душ, виперіть одяг.

- Частіше проводьте вологе прибирання в приміщеннях.

Промивання носа сольовими розчинами може допомогти зменшити симптоми алергічного нежитю, оскільки вони допомагають видалити пилок із слизової оболонки носа.

Користь також можуть принести антигістамінні препарати, які доступні без рецепта. Однак перед їх вживанням рекомендується консультація з лікарем. Важливо врахувати, що деякі з цих ліків можуть викликати сонливість, що важливо для тих, хто часто перебуває за кермом.

Гормональні препарати, найперше кортикостероїди, можуть бути помічними, якщо людина страждає на алергічний риніт й увесь час має забитий ніс.

«Зверніть увагу: перш ніж призначати собі ліки проти проявів алергії, варто звернутись до лікаря. Він визначить, які лікувальні засоби вам допоможуть та за потреби розгляне додаткові опції лікування», – наголошують фахівці. 

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що в Україні більшає кількість хворих на кашлюк