Замість «копійок» хочуть ввести «шаги». Нацбанк запропонував нову грошову реформу в Україні. У день народження гривні, 2 вересня, Нацбанк запропонував перейменувати в Україні дрібні монети — замінити поточну назву «копійка» на староукраїнське «шаг». Про це повідомили у Національному банку України. 

«Дослідивши історію грошового обігу України, ми дійшли беззаперечного висновку, що така назва для розмінної монети як «копійка» фактично є символом московської окупації. Ми маємо своє, питомо українське, слово для визначення дрібних монет – це слово «шаг», – повідомив голова Національного банку України Андрій Пишний. 

Фахівці Національного музею Тараса Шевченка дослідили вживання назв грошових одиниць у творчості Великого Кобзаря. 

«Ми виявили в його текстах 11 випадків використання слів «шаг», «шажок», що вживаються у значенні старовинної монети, півкопійки. Це дає нам уявлення про лексичний склад української мови другої половини ХІХ століття та підтверджує існування такої грошової одиниці в тогочасних товарно-грошових відносинах», – сказала аспірантка Національної академії керівних кадрів культури і мистецтв, головний зберігач фондів Національного музею Тараса Шевченка в Києві Юлія Шиленко.

Якщо Верховна Рада України ухвалить відповідні закони, Національний банк зможе перейти до практичного втілення ініціативи – карбування та введення в обіг українських розмінних монет, номінованих у шаги. Також, за інформацією Національного банку, вони не планують спеціально вилучати з обігу «копійки». Монети «копійка» та «шаг» перебуватимуть в обігу паралельно. Введення в обіг монет, номінованих у шагах, у межах планового випуску не вплине на інфляцію, оскільки не передбачається збільшення обсягів готівкових грошей в економіці.