В Україні не вщухають дебати щодо підвищення тарифів на комунальні послуги. Особливо гостро стоїть питання зростання цін на електроенергію, яке стає все більш актуальним на фоні систематичних ударів російської сторони по об'єктах критичної інфраструктури країни. Чи відбудеться підвищення вже у травні та які тарифи на комунальні послуги чекають українців у останній місяць весни 2024 року, детально аналізує mrpl.city.

Світло та газ: чи зміняться тарифи з 1 травня

Нещодавно НАК «Нафтогаз» поділився обнадійливими новинами для українців: компанія фіксує тариф на газ для домогосподарств на рік, аж до 30 квітня 2025 року. Завдяки мораторію на підвищення ціни, вартість блакитного палива залишиться незмінною — 7,96 грн за кубометр. Це стосується понад 12 мільйонів клієнтів «Нафтогазу». Однак, українці, які користуються послугами інших постачальників, також не побачать зростання тарифів.

НАК «Нафтогаз» оголосив, що тариф на газ для домогосподарств зафіксовано на рік до 30 квітня 2025 року. Ціна залишиться на рівні 7,96 грн за кубометр завдяки мораторію на підвищення тарифів. Це стосується понад 12 мільйонів клієнтів «Нафтогазу». Клієнти інших постачальників також не зіткнуться з підвищенням цін.

Незмінною в травні залишиться й вартість електроенергії для населення. Відповідне рішення днями ухвалив Уряд:

«Сьогодні Уряд ухвалює рішення про продовження пільгової ціни на електроенергію для населення. 2 гривні 64 копійки за кіловат. Залишаємо цю ціну без змін. Положення про покладання спеціальних обов’язків на учасників ринку електричної енергії буде продовжено до 31 травня», – написав у своєму телеграм-каналі 26 квітня Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Чи зміняться тарифи на холодну воду

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) за останній рік неодноразово намагалася збільшити тариф на водопостачання та водовідведення. Востаннє ціни плани підвищити з 1 квітня у таких містах – Київ, Дніпро, Черкаси, Нікополь, Хмельницький, Вінниця, Рівне, Бровари, Ужгород, Львів, Тернопіль, Луцьк, Івано-Франківськ, Чернівці та Дрогобич.

Проте цього не сталося, і з 1 травня підвищення  тарифів також не планується. Зазначимо, що в регіонах України вартість води є різною та залежить від доступу до водних ресурсів, витрат на електроенергію, ціни на реагенти на інших факторів.