Відповідно до закону України про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізації топонімії, процеси очищення публічного простору від радянських наративів активно проводяться по всій країні. Зокрема, ці державні ініціативи реалізуються і у Покровській громаді.

«Сьогодні в рамках державної політики України по очищенню публічного простору від елементів радянських наративів, в нашому місті демонтується пам'ятник Горького. Це важливий крок на шляху до відновлення історичної правди та утвердження української національної ідентичності», – зазначила начальниця відділу культури та ОКС Олена Олехнович.

Ініціативи такого роду є складовою широкої кампанії з деколонізації та відновлення історичної справедливості, маючи на меті вилучення символів, які пропагують ідеї та цінності радянської епохи, що суперечать принципам суверенної та незалежної України.

«Ще у 2011 році пам'ятник Максиму Горькому був позбавлений статусу пам'ятки історії місцевого значення, згідно з наказом Міністерства культури України. Тоді ж було прийнято рішення про недоцільність його занесення до Державного реєстру нерухомих пам'яток України у зв'язку з невідповідністю критеріям. До речі, зважаючи на його аварійний стан, він становив небезпеку для мешканців нашої громади», — додала директорка Покровського історичного музею Ангеліна Рожкова.

 Процес деколонізації повинен відбуватися усвідомлено, ґрунтуючись на державній стратегії з активною участю громадянського суспільства, як вираз прагнень і цінностей українського народу.