Дар'я Марчак, заступник міністра соціальної політики, поділилася подробицями масштабної пенсійної реформи в Україні під час інтерв'ю з Obozrevatel.

За інформацією від Марчак, Міністерство соціальної політики розробляло реформу пенсійної системи, опираючись на досвід країн Заходу, зокрема Литви. Ця реформа має на меті компенсувати вплив девальвації розрахункової пенсії внаслідок старіння зарплатної бази.

Планується, що пенсійні виплати українців будуть формуватись з двох основних частин: соціальної, яка буде однаковою для всіх, та індивідуальної, розмір якої визначатиметься на основі трудового стажу та заробітної плати особи протягом її професійної кар'єри.

Згідно з цією системою, розмір пенсії буде заснований на балах, отриманих за середню заробітну плату протягом року. За кожен рік, протягом якого українець отримував середню заробітну плату, йому нараховується один бал. Система вираховуватиме розмір виплат пропорційно: отже, зарплата, яка вдвічі перевищує середню, приносить два бали, в п'ять разів більша – п'ять балів і так далі. Тим, хто заробляє менше середньої зарплати, буде нараховано відповідно менше одного бала.

Литва, що послужила прикладом для української реформи, застосовує схожу систему балів. В 2023 році в Литві вартість кожного балу становила 5,7 євро. Відповідно, працівник, який протягом 35 років отримував середню зарплату і нарахував один бал за рік, міг очікувати на пенсію у розмірі приблизно 200 євро від індивідуальної частини.

Однак, варто пам'ятати, що це тільки індивідуальна складова, яка доповнюється соціальною частиною пенсії. У Литві минулого року соціальна частина пенсії була трохи більшою за 246 євро.

Отже, особа, яка працювала 35 років з середньою зарплатою, має право на місячну пенсію приблизно в розмірі 446 євро, що еквівалентно приблизно 18,5 тисячі гривень. 

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що пенсіонерам ВПО, щоб продовжити виплати пенсій, необхідно пройти процедуру ідентифікації до 31 березня