Починаючи з 14 березня 2024 року, громадяни України, які перебувають в районах бойових дій або на тимчасово окупованих територіях, матимуть можливість отримати тимчасове посвідчення громадянина без особистої присутності. Це стане можливим після набрання чинності відповідної постанови Кабінету Міністрів України. Аналітики Центру спільних дій роз’яснили процедуру оформлення для отримання документів віддалено.

Тимчасове посвідчення громадянина можна буде оформити в Державній міграційній службі. З таким питанням до ДМС зможуть звернутися батьки, опікуни, онуки, брати, сестра чи хтось із подружжя людини, якій потрібні документи. Також тимчасове посвідчення зможуть видати на підставі офіційного звернення Мінреінтеграції. 

Щоб оформити тимчасове посвідчення громадянина без присутності людини, потрібні такі документи:

  • письмова заява з інформацією про людину, на ім’я якої оформлюється тимчасове посвідчення;
  • свідоцтво про народження або документ про реєстрацію народження (можна в електронній формі);
  • кольорове фото людини;
  • документ, що посвідчує особу представника (наприклад, паспорт чи водійські права). 

Аналітикиня Центру спільних дій Ірина Корженкова наголошує, що ці документи дадуть змогу українцям, які втратили документи, підтвердити своє громадянство.

Проєкт з видачі тимчасових посвідчень є експериментальним – його запровадили на два роки. Мета ініціативи – допомогти українцям із тимчасово окупованих росією територій повернутися на підконтрольну частину України, пояснює аналітикиня.

«Закон має створити умови для вільного пересування українців через треті країни. Наприклад, людина перебуває в тимчасово окупованому Бердянську й хоче повернутися в на підконтрольну Україні територію. Наразі без українського паспорта вона не зможе вʼїхати в країну. Але це можна буде зробити з тимчасовою посвідкою, якщо паспорт втрачений чи пошкоджений. Адже документ могли забрати окупанти, або ж він міг згоріти разом з будинком. Важливо, щоб люди мали змогу виїхати з окупації», – каже Ірина Корженкова.

Оскільки проєкт експериментальний, він, на думку аналітикині, потребує певного доопрацювання. За її словами, немає чіткого механізму, як тимчасовий документ діятиме за кордоном.

«Незрозуміло, як інформацію про людей з тимчасовим посвідченням будуть отримувати інші країни. Залишається відкритим питання, чи зможе людина вʼїхати до держав Євросоюзу та як Україна ділитиметься з ними даними. Тобто чи передаватиме міграційна служба інформацію про людей з тимчасовим посвідченням до прикордонної служби країни ЄС», – зазначає Ірина Корженкова.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що Уряд України розглядає можливість продовження терміну прийому заяв на виплати внутрішньо переміщеним особам.