Рятувальники Донеччини продовжують проводити відновлювальні роботи у пошкоджених будинках. Як повідомляють в Державній службі надзвичайних ситуацій,  протягом минулої доби надзвичайники ремонтували багатоповерхові будинки у Селидовому.

12 березня місто зазнало чималих обстрілів. Окупанти "накрили" житловий масив 6 ракетами. Руйнувань зазнали 48 житлових будинків – 18 багатоквартирних і 30 приватних.

Одну приватну оселю зруйновано вщент прямим влучанням ракети. У момент вибуху всередині були двоє людей похилого віку.

Наразі рятувальники закрили OSB плитами 50 віконних блоків та перекрили тарпауліном 200 кв. м покрівлі.

А в Покровській МВА повідомили, що комунальники приступили до тимчасового перекриття найбільш пошкодженого будинку в мікрорайоні «Південний» .

Через ворожий обстріл 3 березня тут пошкоджено 20 багатоповерхівок. Зокрема, ударною хвилею було потрощено вікна та дах житлових будинків.

Комунальні служби міста одні з перших прибули на місце надзвичайної події й, попри складні погодні умови, продовжують працювати над ліквідацією наслідків.

Так, сьогодні, фахівці приступили до виконання робіт із тимчасового покриття ізолятивним матеріалом покрівлі одного з багатоквартирних будинків.  

Як зазначає начальник житлово-комунального відділу Данил Проскуренко, за цією адресою внаслідок ворожої атаки було пошкоджено 1,5 тис. кв.м шиферного покриття. У результаті виконаного обстеження цієї покрівлі, було визначено потребу у виконанні капітального ремонту. Але для цього необхідно розробити проєктно-кошторисну документацію.

«Виконання капітального ремонту даху досить тривалий процес. Аби уберегти квартири пошкодженого будинку від опадів, було вирішено тимчасово закрити покрівлю ізолятивним матеріалом. Вчора зусиллями ЖКВ було підвезено необхідний матеріал (тарпаулін, бруси та дошки), що знаходився в мат резерві міста. Із залученням співробітників ДСНС та спецтехніки рятувальників роботи тривають безпосередньо на висоті п’ятого поверху», - розповів Данил Проскуренко.

Передбачається, що сьогодні буде «закрито» 500 метрів від загальної пошкодженої площі даху, що покривають два під’їзди.

 Сьогодні Рokrovsk24.news повідомляв, що Покровську після ракетного удару відремонтували дитячу бібліотеку.

Після ворожого обстрілу Покровська, який відбувся 28 лютого, у дитячій бібліотеці ім. Олени Пчілки були пошкоджені вікна та двері.

За даними МВА, на відновлення майна відкрили збір коштів, до якого долучились представники громадськості. Необхідні кошти зібрали менше ніж за тиждень – вони вже використані за призначенням, і бібліотека знову відчинена для читачів.

Нагадаємо, що у Покровську комунальники усувають аварії після численних обстрілів. У центрі Покровська внаслідок влучання ракети сталось руйнування водопровідної мережі.

Від гідроудару та здригання ґрунту відбулося руйнування змонтованих сталевих труб. На усунення аварійної ситуації оперативно була направлена ремонтна бригада КП «Покровськводоканал».

В ході робіт була виконана відкачка води мотопомпою, розкопка двох котлованів, різка та демонтаж труб, приварка пластин та заглушок.

Аварію усували дві доби. Після чого мережа була опресована та запущена у роботу. Наразі триває благоустрій території:  засипка котлованів, підсипка ґрунту.

Також, "Pokrovsk24.news" повідомляв, що у Покровську ускладнюється ремонт колектора, зруйнованого ракетами.

Ще в Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України нагадали про єВідновлення.

Покроковий алгоритм дій, який допоможе подати заявку:

1. Подати інформаційне повідомлення до Реєстру пошкодженого знищеного майна.

Це можна зробити наступними способами:

- самостійно через додаток Дія або Портал Дія;

- через адміністратора ЦНАПу.

2. Подати заявку на компенсацію самостійно в електронному вигляді через додаток Дія або Портал Дія.

При цьому важливо переконатися, що пошкоджений об’єкт внесений до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно або у разі відсутності в Реєстрі провести його реєстрацію.

3. Розгляд заявки спеціальною комісією здійснюється комісією в такій послідовності:

- складається акт комісійного обстеження та проводиться огляд пошкодженого об’єкта у присутності власника/одного із співвласників;

- визначається обсяг пошкоджень об’єкта нерухомого майна за даними акта комісійного обстеження;

- здійснюється фотофіксація пошкоджень об’єкта нерухомого майна, що свідчать про характер та обсяг руйнувань, визначених у чек-листі, якщо результати фотофіксації не додано до акта комісійного обстеження;

- здійснюється розрахунок компенсації по чек-листу.

Повідомлення про прийняте комісією рішення та розмір компенсації надходить через мобільний додаток Дія.

Після завершення ремонтних робіт отримувач компенсації зобов’язаний протягом 15 робочих днів подати (з використанням мобільного додатка Порталу Дія) повідомлення про завершення ремонтних робіт разом з фотофіксацією завершених ремонтних робіт.