На цьому тижні в центральних, південних та східних областях очікується  спекотна та суха погода. Про це розповів кандидат географічних наук, метеоролог Ігор Кібальчич.

За його словами, внаслідок надходження спекотної повітряної маси африканського походження на тлі висотного антициклону, у більшості областей нашої країни прогнозується період аномальної спеки з денними показниками у південних та східних регіонах місцями до +39 °С. 

"У західній частині та подекуди у північних областях атмосферні фронти призведуть до випадання короткочасних дощів із грозами та деякого зниження температурного фону", - додає Ігор Кібальчич.

Прогноз погоди з 3 по 7 липня

У середу, 3 липня, дощова та прохолодна погода очікується у західних, а також Київській та Чернігівській областях. На решті країни без опадів та утримається сильна спека. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря вночі +15...+20 °С, вдень у західних та північних областях +20...+25 °С, на решті країни +33...+39 °С.

У четвер, 4 липня, вночі без істотних опадів, вдень місцями в Україні пройдуть локальні дощі, в окремих пунктах можливі шквали, 17 – 22 м/с. Вітер змінних напрямків, 3 - 8 м/с. Температура повітря в західних та північних областях вночі +13…+20 °С, вдень +23…+28 °С; у центральних, південних та східних регіонах вночі +18...+23 °С, вдень +33...+39 °С.

У п'ятницю, 5 липня, істотних опадів не очікується, лише вдень у північних та східних регіонах місцями пройдуть грозові дощі. Вітер переважно північно-західний, 7 – 12 м/с. Температура повітря вночі +15…+20 °С, вдень +23…+28 °С, у центральних, південних та східних регіонах +29…+34 °С.

У суботу, 6 липня, завдяки впливу антициклону із південного заходу Європи, опадів в Україні не передбачається. Вітер північний із переходом на південно-західний, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі +13...+18 °С, вдень +27...+32 °С.

У неділю, 7 липня, переважно без опадів, лише вранці та вдень у західних областях місцями пройдуть короткочасні дощі з грозами. При грозах подекуди можливі шквали, 15 – 20 м/с. Вітер в Україні північний із переходом на південний, 5 – 10 м/с. Температура повітря вночі +14...+19 °С, вдень +28...+33 °С.