«Уряд робить усе можливе задля того, щоб відновити енергогенеруючі потужності, які було зруйновано після масованих ракетних обстрілів з боку рф. Разом з тим пропонуємо власникам приватних та багатоквартирних будинків скористатись можливостями пільгових програм і підвищити свою енергонезалежність. Розвиток альтернативних джерел генерації енергії має стати складовою нової української енергосистеми, і подібні програми – безумовний вклад у це», – наголосила перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко.

Програма надає можливість фізичним особам отримати кредит під 0% на купівлю обладнання для виробництва електроенергії з альтернативних джерел, таких як сонячні панелі з системами накопичення або вітрові установки. Максимальна сума кредиту може досягати 480 тисяч гривень, а термін сплати розтягнутий на 10 років. Відсоткову ставку за цими кредитами компенсує держава. Потенційні позичальники можуть звернутися до таких банків як «Приватбанк», «Ощадбанк», «Укргазбанк», «Сенс Банк», і банк «Глобус». Програма передбачає залучення більшої кількості банків-партнерів у майбутньому, над чим зараз працює Фонд розвитку підприємництва. 

У рамках програми «Доступні кредити 5-7-9», ОСББ та ЖБК мають можливість отримати кредит до 5 млн гривень на термін до 5 років під 7% річних. Ці кошти можна використати для придбання та встановлення сонячних панелей, інверторів, систем зберігання енергії, та іншого допоміжного обладнання. Для участі в програмі необхідно подати заявку в один із 46 банків-партнерів програми. Серед них – «Ощадбанк», «Восток», «Приватбанк», «Сенс Банк», «Укргазбанк», «Глобус», «Скай Банк». 

Кредитна програма «ГрінДІМ» дозволяє ОСББ та ЖБК отримувати державну компенсацію за придбане обладнання для сонячних електростанцій чи теплових насосів, покриваючи до 70% їх вартості. Ця програма може використовуватися разом із програмою «Доступні кредити 5-7-9» для комплексної модернізації енергосистем. Максимальна сума компенсації становить до 1 млн грн за встановлення сонячних електростанцій, до 2 млн грн за теплові насоси, та до 3 млн грн при одночасному встановленні обох систем. Щоб взяти участь у «ГрінДІМ», ОСББ чи ЖБК потрібно звернутися до Фонду енергоефективності.

Також за програмою «Доступні кредити 5-7-9» підприємці та бізнес можуть придбати і встановити газотурбінні, газопоршневі чи біогазові генерувальні установки. Максимальна сума кредиту становить до 150 млн гривень, а термін кредитування – до 10 років. 

Українські підприємства, що планують вкладати у розвиток власної генерації енергії, мають можливість отримати пільгове кредитування від 19 провідних банків країни. Це спрямовано на реалізацію проєктів, які сприяють відновленню енергетичної інфраструктури. Сума кредиту може досягати 25 млн євро, із строком погашення до 5-7 років. Відсоткова ставка для кредитів у гривнях варіюється: на перший рік становить 13,5% річних, а з другого року ставка плаваюча – UIRD3M+0,5 %, не перевищуючи UIRD12M + 3%.

Уряд України спростив процедури регуляції будівництва та підключення до газових, теплових, та електричних мереж для об’єктів малої генерації. Тепер, згідно з новими правилами, підключення може відбуватися швидше і з використанням меншої кількості документів. Це рішення призначене для полегшення процесу встановлення альтернативних джерел енергії та підтримки енергонезалежності.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що в Україні запрацювала урядова «гаряча лінія» з питань енергетики – «СТРУМ». За номером 15-49 громадяни та бізнес можуть отримати консультації з енергетичних питань  безкоштовно та цілодобово.