З 30 січня 2024 року набрали чинності нові норми щодо оформлення спадщини. Новації спадкування пов’язані з унормуванням правовідносин під час воєнного стану. Детальніше про зміни розповіли в Міністерстві юстиції України. 

Основні зміни стосуються визначення місця відкриття спадщини.

За оновленою редакцією ст. 1221 ЦК України визначено, що місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. 

Якщо ж останнє місце проживання спадкодавця невідоме, то місцем відкриття спадщини вважатимуть місце перебування або нерухомого майна чи його основної частини, або, за відсутності нерухомого майна, – місцеперебування основної частини рухомого майна.

«Якщо спадкодавець мав останнє місце проживання на території іноземної держави, місце відкриття спадщини визначається відповідно до Закону України "Про міжнародне приватне право"», – зазначають в Мін'юсті.

Також було встановлено особливі правила для оформлення спадкових прав у період воєнного стану. Подати заяву нотаріусу незалежно від місця відкриття спадщини можна, якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт:

- на території якого органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження,

- на території ведення активних бойових дій;

- тимчасово окупований.

Ця норма залишатиметься активною впродовж всього часу тимчасової окупації, активних бойових дій чи воєнного стану в Україні, а також протягом шести місяців після їх завершення.

«Якщо місцем відкриття спадщини є населений пункт або території, зазначені вище, а також у разі заведення спадкової справи не за місцем відкриття спадщини до набрання чинності Законом № 3450-IX, вчинення нотаріальних дій щодо спадщини та спільного майна подружжя (колишнього подружжя) в межах спадкової справи здійснюється за місцем подання першої заяви щодо спадщини», – пояснюють у Міністерстві. 

Якщо ж місцем подання першої заяви є населений пункт або території, зазначені вище, відповідні нотаріальні дії вчиняються за місцем подання першої заяви про видачу свідоцтва в населеному пункті або на території, що не зазначені в попередньому пункті.

Крім того, встановлюються особливості щодо обчислення строків при спадкуванні на час дії на території України воєнного стану та протягом двох років з дня його припинення або скасування.

«За загальним правилом для прийняття спадщини цивільним законодавством встановлено строк у 6 місяців, який обчислюється з дня смерті особи. Якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи, строки, визначені ЦК України щодо спадкування, обчислюються з дня державної реєстрації смерті спадкодавця», – повідомили у пресслужбі. 

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що у Покровську для вступників відкрився пункт допомоги в реєстрації на НМТ-2024