Українські освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» допомагають вступникам з тимчасово окупованих територій отримати український атестат або вступити до закладів вищої освіти без складання НМТ. Про це повідомило видання «Східний Варіант».

Освітні центри «Донбас-Україна» та «Крим-Україна» працюють у закладах вищої освіти з 2014 року. Завдяки їм абітурієнти з тимчасово окупованих територій можуть вступати до університетів за спрощеною програмою. Майбутнім вступникам важливо заздалегідь обрати навчальний заклад та звернутися до освітніх центрів для отримання підтримки.

Вступникам, які мають атестат так званих «ЛДНР», необхідно скласти ДПА на підконтрольній Україні території. Організацію цього іспиту забезпечують освітні центри «Донбас-Україна» і «Крим-Україна». Для отримання консультацій можна звернутися через телеграм-бот, електронну пошту центрів або Міністерства освіти й науки.

ДПА включає чотири предмети: українську мову, історію України, математику та один предмет на вибір. Іспит можна складати дистанційно, тому не обов’язково виїжджати з окупованої території. Після успішного складання ДПА випускник отримує український атестат за 9 або 11 клас.

Абітурієнтам гарантується конфіденційність, а їхні дані шифруються в Єдиній державній електронній базі, щоб уникнути доступу окупаційної влади до особистої інформації. З українським атестатом можна скласти НМТ або вступити за спрощеною процедурою без іспитів, за умови підтвердження місця прописки.

Студенти мають можливість навчатися дистанційно через онлайн-платформи.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як зареєструватися на вступні випробування до магістратури та аспірантури