Право на отримання державної допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами мають усі жінки, включаючи неповнолітніх, які не мають страхування в системі державного соціального страхування. Про це повідомили у Національній соціальній сервісній службі.

Щоб отримати допомогу від держави, необхідно звернутися до місцевого органу соціального захисту населення або Центру надання адміністративних послуг (ЦНАП). Для призначення допомоги потрібно надати довідку з лікувального закладу встановленого зразка, а також одну з наступних довідок:

- з основного місця роботи чи навчання;

- від ліквідаційної комісії при звільненні через ліквідацію організації;

- від державної служби зайнятості для осіб, зареєстрованих як безробітні або рішення про усиновлення або встановлення опіки.

Звернутися за допомогою необхідно протягом шести місяців після завершення декретної відпустки. Виплати здійснюються за весь період відпустки. Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами в Україні триває 126 днів, з яких 70 днів припадають на період до пологів і 56 днів — після.

Якщо пологи були ускладнені або жінка народила двоє чи більше дітей, тривалість відпустки збільшується до 70 днів після пологів.

Право на державну допомогу по вагітності та пологах мають наступні категорії вагітних жінок:

- жінки з числа військовослужбовців і поліцейських;

- жінки, які були звільнені з роботи через ліквідацію підприємства, установи чи організації незалежно від форми власності, при умові що звільнення відбулося не раніше ніж за шість місяців до дати, коли вони набули права на допомогу;

- жінки, зареєстровані в центрі зайнятості як безробітні;

- непрацюючі жінки;

- жінки, які зареєстровані як суб'єкти підприємницької діяльності.

Заяви та відповідні документи приймаються органами соціального захисту населення районних державних адміністрацій через поштове відправлення або в електронній формі.


Раніше Pokrovsk24.news надавав рекомендації щодо захисту новонароджених.