Чи є правомірним зупинення виплат пенсій громадянам України, які проживають на територіях під окупацією. Про це розповіли юристи благодійного фонду "Право на захист" у своєму Telegram-каналі.

Згідно з українським законодавством, припинення виплати пенсії може відбутися у кількох випадках:

- якщо пенсія була призначена на основі документації, що містить неправдиву інформацію;

- протягом усього періоду проживання пенсіонера за кордоном, за винятком випадків, коли інше прописано в міжнародному договорі України, який був ратифікований Верховною Радою;

- у випадку смерті пенсіонера;

- якщо пенсія не була отримана протягом шести послідовних місяців;

- в інших випадках, що передбачені законом.

"Поновлення виплати пенсії здійснюється за рішенням територіального органу Пенсійного фонду протягом 10 днів після з'ясування обставин та наявності умов для відновлення її виплати. У разі виявлення недостовірних даних у документах та відомостях, на підставі яких було встановлено та/або здійснюється виплата пенсії, рішенням територіального органу Пенсійного фонду України розмір та підстави для виплати пенсії переглядаються відповідно до закону без урахування таких даних", – йдеться в повідомленні.

Юристи підкреслили, що в українському законодавстві не існує такої підстави для припинення виплати пенсії, як проживання на тимчасово окупованій території.

Правозахисники рекомендують письмово звернутися зі скаргою до УПФУ з приводу незаконності припинення виплати пенсії, оскільки її виплата могла бути не припинена, а призупинена (наприклад, у зв'язку з не проходженням ідентифікації) та, у разі необхідності, пройти ідентифікацію.

У разі відмови у поновленні виплати пенсії можна оскаржити вказані дії до суду.

Подати скаргу до ПФУ можна як безпосередньо до органу Пенсійного фонду України так і онлайн через особистий кабінет ПФУ.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як діяти, якщо ТЦК відмовляється прийняти електронний документ