Сьогодні, 21 травня, протягом всієї доби по всій території України для промислових та побутових споживачів будуть діяти графіки погодинних відключень. Про це повідомили в "Укренерго".

"Головна причина – російські масовані ракетні удари по електростанціях. З 22 березня їх було вже 5" - йдеться в повідомленні.

В компанії зазначають, що пошкоджені всі великі тепло- та гідроелектростанції. Вони більше не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атак.

Через це в енергосистемі виник і почав зростати дефіцит електроенергії. Для його компенсації енергетики застосовували імпорт електроенергії та аварійну допомогу з країн Європи, а також обмеження споживання для промисловості.

Але з понеділка, 13 травня, через похолодання споживання електроенергії почало стрімко зростати.

 "Люди ввімкнули обігрівачі та кондиціонери на обігрів. Водночас електростанції через пошкодження не можуть збільшити виробництво, і навіть при максимальних обсягах імпорту -електроенергії не вистачає для покриття всіх потреб споживачів", - додають в "Укренерго"

Для підтримки балансу  між споживанням та виробництвом, що є головною умовою безпечної роботи енергосистеми,  «Укренерго» було вимушене ввести аварійні, а згодом погодинні відключення світла також і для побутових споживачів.