У більшій частині Гродівської громади йдуть активні бойові дії. Триває евакуація місцевих мешканців. Найбільше людей залишилось в Новоекономічному та Малинівці. Про теперішнє та майбутнє громади із начальником місцевої військової адміністрації Володимиром Руденком спілкувалась знімальна група телеканалу «Орбіта».\


«В громаді залишилось всього 517 людей, найбільше в Новоекономічному – 240 і у Малинівці – 101 людина. У Малинівці все ще працює підприємство, йде збір врожаю, тому залишаються люди, залучені до цього процесу. Пройде трішки часу й вони також будуть виїжджати», – каже Володимир Руденко. 

З досвіду Гродівки, найбільш масова евакуація розпочалась, коли ворог підійшов впритул до села. Зараз в селище залишається не більше 12 - 17 цивільних людей. 0

В Покровську можна отримати послуги своїх сімейних лікарів. Громада готується розпочати навчальний рік онлайн, будуть працювати школи Гродівки та Новоекономічного. Головна проблема – всі мешканці великої Гродівської громади залишились без власного житла. 

«Люди звертаються за наданням актів за пошкоджене майно або повністю зруйноване. Спеціалісти працюють на місці й це підтримує людей, адже вони розуміють, що є якась підтримка від держави, є якісь гроші, хоча б у вигляді сертифікатів. Це дає надію», – зазначив начальник Гродівської селищної військової адміністрації. 

Але це стосується лише тих, чиє житло було пошкоджено, поки працювала комісія. Всім іншим треба чекати змін в законодавстві. 

«Ми чекаємо змін в законодавстві. Зараз є така умова, що необхідні фотографії з місця, аби підтвердити, що це саме той будинок, який ми представляємо на розгляд комісії. Але ж неможливо зробити ці фотографії, бо йдуть активні бойові дії або це вже територія, як зайнята ворогом», – пояснив Володимир Руденко. 

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

 

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, куди пропонують евакуюватися жителям Селидівської громади