Днями народний депутат Дмитро Разумков повідомив, що в проєкті закону про мобілізацію передбачена норма, згідно з якою осіб віком від 18 років можна буде мобілізувати до армії.

Проте, згідно з законопроєктом, студенти будуть проходити військовий вишкіл та отримувати військову спеціальність під час свого навчання, але до 25 років їх не будуть призивати на службу. Про це народний депутат від «Слуги народу», член комітету з питань національної безпеки та оборони Юрій Здебський розповів у коментарі Liga.net.

За словами Разумкова, в документі вказано, що проходження особою базового військового вишколу у віці 18 років дозволить їй отримати військово-облікову спеціальність, що, своєю чергою, робить можливою її мобілізацію вже у 19 років.

Нардеп Здебський назвав слова Разумкова «перекручуванням», адже новий проєкт вводить статтю, яка регулює військовий вишкіл. 

«По-перше, на облік людина стає з 18 років. За нею дивляться, він проходить медкомісію. Далі людина повинна отримати загальний базовий військовий вишкіл. Студентів ми не беремо, не призиваємо. Людина називає термін – і вона вчиться», – повідомив нардеп.

Водночас він заявив, що за умови, якщо людина ніде не навчається, то за новим законопроєктом її «можуть взяти десь у військову частину чи ще кудись» для підготовки.

За словами Здебського, законопроєкт передбачає, що людина під час освіти має згідно з програмою пройти військовий вишкіл: «Ніхто не буде їх [студентів] брати й хапати до 25 років».

Нардеп заявив, що Разумков «перекручує» та «хитрить», і акцентував, що буде введена обов'язкова підготовка у всіх навчальних закладах – і згідно з законом людина сама визначатиме, коли проходити вишкіл.

Він зазначив, що у мирний час вишкіл становитиме три місяці загальної підготовки й два за спеціальністю, а у воєнний час – три місяці загалом.

Здебський наголосив, що людей, які пройшли підготовку, будуть брати на облік, проте не призиватимуть до 25 років.

Відповідно, у кожному освітньому закладі буде відповідний навчальний курс з підготовки, і студент мусить отримати цю військово-облікову спеціальність, пояснив нардеп.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, що ветерани та учасники бойових дій можуть пройти безкоштовне професійне навчання