Енергосистема України входить в опалювальний сезон, перебуваючи у складному стані. З 2022 року російські війська здійснили 25 масованих атак ракетами та дронами на енергетичну інфраструктуру, внаслідок чого втрати генерації склали близько 30 ГВт.

Найбільше від атак постраждали такі області, як Дніпропетровська, Львівська, Вінницька, Запорізька, Івано-Франківська, Київська та Харківська. У цих регіонах 10 і більше з загальної кількості атак привели до значних пошкоджень енергетичних об’єктів.

Фахівці з ДТЕК зазначають, що будівництво нових електростанцій — процес тривалий, який може зайняти роки. Однак Україна має терміново підготуватися до зимового сезону, що наближається.

Теплоелектростанції відіграють ключову роль у енергосистемі України, оскільки вони можуть швидко включатися в мережу у пікові часи споживання — ранком та ввечері, коли люди готуються до роботи або повертаються додому і споживання електроенергії зростає.

На цей час в Україні немає альтернативи ТЕС, яка могла б працювати з такою ж ефективністю. Якщо ТЕС припинять свою роботу, це призведе до ще більшого дефіциту електроенергії, особливо в холодну пору року.

Ремонт існуючих ТЕС є важливим, але складним завданням через масштабні руйнування. Відновлення можливо, хоча це потребує значного часу та ресурсів, але все ж швидше й менш витратно, ніж будівництво нових станцій.

Теплоелектростанції забезпечують тепло та електроенергію взимку, і наразі українські енергетики працюють цілодобово, щоб відремонтувати якомога більше обладнання до настання холодів.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як живе Родинське в умовах відсутності електропостачання