Бензин і дизель в Україні за останній місяць подорожчали в середньому на півтори гривні за літр, і це ще не межа, повідомляє сайт «Мінфін».

За останні кілька днів бензин А-92 подорожчав ще на 10 копійок (до 51,46 гривні за літр), А-95 — на 5 копійок (до 54,44 гривні), дизель — на 2 копійки (до 54,64 гривні).


При тому, за інформацією директора із стратегічного розвитку мережі АЗС «БРСМ-Нафта» Олександра Мельничука, ситуація з цінами на пальне в Україні відрізняється від регіону до регіону. 

«Все залежить від особливостей логістики. Наприклад, раніше бензин та дизель масово возили через польський кордон. Тому в західних областях ціни на АЗС були одними з найнижчих. Наразі ситуація змінилася — польський кордон став „непроїзним“, а паливо поїхало, переважно, через південні кордони. Тож тепер найнижчі цінники на Одещині. На заході країни вони зросли, оскільки нам доводиться возити ресурс до Львова через Одесу», — пояснив Мельничук.

Так, найдорожче пальне марки А-95 сьогодні у Чернігівській області, де його продають по 55,47 гривні за літр. На другому місці — Донецька область, де ця сама марка пального продається за 55,46 гривні за літр. Для порівняння, у Львові А-95 коштує 51,99 гривні за літр.

Серед причин подорожчання – зростання світових цін на нафту та нафтопродукти через атаки українських дронів на російські НПЗ, геополітичну напруженість на Близькому Сході, скорочення експорту Саудівською Аравією у межах домовленостей ОПЕК, також девальвація гривні по відношенню до долара.

«Оскільки основні обсяги автопалива українські компанії закуповують за кордоном, валютний курс безпосередньо впливає на цінники на наших АЗС. Кожна „зайва“ гривня в курсі — це плюс 50−60 копійок на літрі палива», – зазначив керівник агентства «А-95» Сергій Куюн. 

Експерти прогнозують, що якщо ціни на нафту на світовому ринку зростуть з нинішніх 85-90 до 100 доларів за барель, то бензин і дизель в Україні подорожчають приблизно до 60 гривень.

При цьому ціни ростуть на тлі зниження попиту на пальне в Україні на 10-15%. Серед причин експерти називають польську блокаду кордону, через що вантажівки стали менше їздити та рідше заправлятися, а також мобілізацію, через що чоловіки намагаються без надлишкової необхідності не виходити з дому.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, чи чекати українцям дефіциту палива.