У Добропільській громаді зафіксували сплеск захворювань на ВІЛ/СНІД. Сьогодні на обліку у Добропільському відділенні профілактики та лікуванні ВІЛ-інфекції перебуває 1 200 осіб й з кожним тижнем лікарі виявляють нові випадки. Деталі дізнавались кореспонденти ТК «Орбіта». 

«З 2024 року ми бачимо сплеск. За останні два тижні виявлено 7 ВІЛ-інфікованих осіб. У минулому місяці було 10», – підкреслює старша медсестра відділення профілактики та лікування ВІЛ-інфекції Людмила Штих. 

Лікарі зазнають, що на початку епідемії головним шляхом зараження був парентеральний шлях (через ін'єкції), а сьогодні 75% інфікування проходить статевим шляхом. 

Після виявлення нового хворого, лікарі перш за все встановлюють коло контактних осіб. Проте, не усі потенційні хворі готові обстежуватися на ВІЛ. 

«Якщо людина сказала, що не хоче обстежуватися, згідно із законом України, ми не маємо права її заставити прийти на обстеження. У зв'язку з цим ми часто стикаємось із тим, що до відділення потрапляють люди із занедбаною стадією ВІЛ-інфекції, коли вже розвиваються тяжкі форми туберкульозу, менінгіту. За цей час, звісно, вона може заразити велику кількість людей», – пояснює Людмила Штих.

Лікарі наголошують, що єдиний спосіб жити із ВІЛ – це антиретровірусна терапія, яку зараз безкоштовно отримують хворі. Цими препаратами Добропільське відділення повністю забезпечено

«Антиретровірусні препарати видаються нашим хворим для лікування. Одна таблетка на добу. В кожній таблетці 3 препарати, але комбінації можуть бути різноманітними. Залежно від того, які захворювання виходять на перший план, лікар підбирає хворому потрібну схему», – розповідає пані Людмила.

Останні роки безкоштовну терапію отримують і дискордантні пари. Тобто ті, в яких лише один з партнерів ВІЛ-позитивний.

«Для таких партнерів, а також для інших груп є таке профілактичне лікування PEPFAR, де також видається антиретровірусна терапія у скороченому терміні. Ці препарати блокують вірус й він не може потрапити в імунну клітинку й не може розвитися захворювання ВІЛ-інфекції», – каже Людмила Штих. 

Лікарі підкреслюють, при тому, що статеві контакти найбільш розповсюджений шлях передачі вірусу, про профілактику знають усі дорослі. А з підлітками треба не соромитися розмовляти на цю тему. 

Детальніше про ВІЛ-інфекцію та профілактику захворювання – в сюжеті ТК «Орбіта».

" target="_blank">Раніше Pokrovsk24.news розповідав, що ВПО можуть отримати безкоштовне лікування від туберкульозу.