Внутрішньо переміщені особи, яким необхідне лікування туберкульозу, можуть звернутися до фтизіатра у будь-якому медичному закладі, де працює такий спеціаліст, або до найближчого протитуберкульозного центру без потреби направлення. При собі необхідно мати паспорт або посвідчення ВПО, повідомляє Міністерство охорони здоров'я.

«Усі послуги з діагностики та лікування туберкульозу в Україні є безкоштовними. Амбулаторно можна лікуватися у сімейного лікаря за фактичним місцем проживання», – зазначають в МОЗ. 

У Міністерстві охорони здоров'я підкреслили, щоб будь-яка людина може захворіти на туберкульоз. Існують певні симптоми, на які варто звернути увагу:

- кашель понад 2 тижні;

- підвищена температура тіла понад 7 днів;

- утруднене дихання;

- біль у грудях;

- поганий апетит, постійна слабкість;

- безпричинна втрата ваги;

- підвищена пітливість, особливо вночі;

- кровохаркання.

Якщо ви були змушені переїхати в іншу місцевість і відчуваєте симптоми, що можуть вказувати на туберкульоз, слід:

- Відвідати фтизіатра в будь-якій медичній установі, де доступний цей спеціаліст, або звернутися до найближчого протитуберкульозного закладу без потреби в направленні.

- Записатися на консультацію до сімейного лікаря у новому місці проживання.

«Навіть якщо ви підтримуєте зв'язок зі своїм попереднім сімейним лікарем, рекомендуємо підписати нову декларацію з лікарем у населеному пункті, в якому ви зараз проживаєте. Ваш попередній лікар не зможе забезпечити вам необхідну увагу та потрібні ліки, якщо він перебуває в іншому регіоні», – додали у МОЗ.

Медикаменти для лікування туберкульозу можна отримати у закладах первинної медичної допомоги або в пульмонологічних центрах. Сімейні лікарі можуть замовити необхідні препарати для своїх пацієнтів безпосередньо у медичний заклад.

Інформацію про адреси та контакти найближчих медичних установ можна отримати, зателефонувавши до контакт-центру Національної служби здоров'я України за номером 16-77.

Знайти найближчий протитуберкульозний заклад можна за посиланням

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що шоста амбулаторія у Покровську працює за новою адресою через обстріли