триває вимушена евакуаціяУ Мирнограді через атаки ворога триває вимушена евакуація. Як передає "Суспільне", літніх та хворих людей з громади допомагає вивозити організація "Схід SOS".

Евакуаційник Владислав Арсеній розповів журналістам, що за тиждень з цього напрямку вивезли близько сорока людей з інвалідністю. 

79-річна жителька Мирнограда Ніна розповідає: чекала на евакуацію, лежачи на підлозі, понад 12 годин. Напередодні жінка збирала речі — і впала. Каже, кричала про допомогу, та ніхто не почув — майже всі сусіди виїхали.

Жінка вирішила виїздити, коли дізналася, що можна забрати з собою тварин. У неї дві кішки.

"Без котиків, без них би не їхала. Це ж мої діточки. Куди-небудь їду, аби не стріляли. Я рада б і на вулиці сидіти — щоб з котиками своїми", — ділиться жителька Мирнограда Ніна.

Поруч з Ніною в машині — Раїса. Її евакуаційники забрали з району шахти "5/6". Туди в'їзд закрили через наближення фронту. Зв'язку там немає — жінку шукали близько години.

"Я народилася у ​​1941 році, я пережила ту війну. Зараз, що це за "операція"? Він (Путін — ред.) "операцією" це назвав... Це справжнісінька — війна", — говорить дорогою з міста жителька Мирнограда Раїса.

 Раїса розповідає, навесні 2022 року в неї стався інсульт. Доглядала соцпрацівниця, та з 1 серпня вона виїхала. Раїса жила сама — з їжі були консерви, електрики останні чотири доби не було. Вирішила — евакуюватися.

"Зимове пальто, куртку все залишила. Шуба залишилася, і светр залишився. Все залишилося", — ділиться Раїса.

Представник благодійної організації "Схід SOS" Владислав вивозить людей з інвалідністю з Мирнограда. 22 серпня мав шість адрес.

"Адреси розкидані по всьому місту. Ідуть обстріли, нема інтернету, місцевість незнайома", — говорить представник благодійної організації "Схід SOS" Владислав Арсеній.

Далі за маршрутом — пункт реєстрації тих, хто виїздить, у Покровськ.

"Людей, звичайно, побільшало. Значно побільшало", — зазначила волонтерка Ганна та додала, найбільше виїжджають жителі Покровська та Мирнограда.

За словами евакуаційника Владислава Арсенія, людей евакуювали три екіпажі.

"Сьогодні у нас працювали три екіпажі. Вивезли 12 людей. На цьому тижні ми вивезли вже близько сорока людей — Мирноград, Гірник, Українськ. В основному це маломобільні групи населення. Вони поїдуть до шелтера в Дніпрі. Кому потрібно в лікарню. Кому потрібно відновити документи — наші працівники це зроблять", — розповів евакуаційник Владислав Арсеній.

Людей з інвалідністю евакуаційники посадили на евакуаційний потяг з Покровська до Дніпра. На вокзалі людей чекали двома машинами. У шелтері — розселяють.

За словами соцпрацівниці Світлани, спершу людей годують, потім адміністрація надає інформацію про умови проживання та допомогу, яку можуть отримати люди.

У прихистку люди з Мирнограда пробудуть, доки їм не знайдуть місця в соцзакладах інших тилових регіонів або за кордоном.

Детальніше - у відео "Суспільного".

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що на Рівненщину прибув евакуаційний потяг з Донецької області