Україна розпочала компенсаційну програму для фермерів на деокупованих територіях, спрямовану на покриття витрат на розмінування сільськогосподарських земель. Як повідомляє Міністерство реінтеграції, фермери, чиї поля були розміновані з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року, можуть розраховувати на відшкодування до 80% витрат.

Компенсації також доступні для тих, хто планує почати розмінування.

Держава відшкодовує 80% вартості розмінування, і компенсацію можуть отримати тільки ті сільськогосподарські виробники, чиї землі знаходяться на деокупованій території за межами зони бойових дій.

«Фермери, землі яких такі оператори очистили з 24 лютого 2022 року до 15 квітня 2024 року, вже можуть подавати заявки», – повідомили в міністерстві.

Для отримання компенсації необхідно подати заявку на електронну адресу Центру гуманітарного розмінування [email protected], а також надати копії документів, що підтверджують факт розмінування, такі як договір на надання послуг, акт наданих послуг, та документ про оплату послуг.

Центр гуманітарного розмінування передасть документи на розгляд Комісії при Мінекономіки для прийняття остаточного рішення. Також фермери, які тільки планують розмінування, можуть подавати заявки через Державний аграрний реєстр.

Вартість розмінування визначатиметься на відкритих торгах у системі Prozorro. Компенсація надаватиметься лише раз за одну забруднену ділянку.

На компенсації з розмінування земель сільськогосподарського призначення в бюджеті на 2024 рік передбачено 3 мільярди гривень.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав про наслідки обстрілів Донеччини за минулу добу.