З завершенням опалювального сезону українці замислюються, чи потрібно знову подавати заяву для отримання субсидії. Як пояснили фахівці Пенсійного фонду, деяким категоріям громадян необхідно подати заяву до кінця червня, щоб субсидію нарахували з початку неопалювального періоду.

Житлова субсидія — це цільова фінансова підтримка, яка виплачується членам домогосподарства для компенсації витрат на житлово-комунальні послуги, управління багатоквартирним будинком, а також на закупівлю скрапленого газу, твердого та рідкого побутового палива.

Житлова субсидія, призначена для покриття витрат на житлово-комунальні послуги та управління багатоквартирним будинком, розраховується на неопалювальний період, який триває з 1 травня по 30 вересня.

«Для того, щоб субсидію нарахували з початку неопалювального періоду, окремим категоріям громадян необхідно подати заяву до кінця червня. В іншому разі субсидію нараховуватимуть із місяця звернення», – пояснили в ПФУ.

Особисто необхідно звернутися до Пенсійного фонду, якщо:

  • члени сімей орендують житлові приміщення для проживання, за які сплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість осіб, які фактично проживають у домогосподарстві, менша, ніж кількість зареєстрованих;
  • у складі господарства є внутрішньо переміщені особи, які отримують субсидію за адресою, що відрізняється від місця реєстрації;
  • якщо в опалювальний період розмір житлової субсидії становив 0 грн.

Для більшості громадян житлові субсидії на неопалювальний період будуть продовжені автоматично.

Житлові субсидії, які стосуються придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, а також витрат на житлово-комунальні послуги, призначаються на цілий календарний рік. При цьому житлова субсидія на оплату житлово-комунальних послуг розраховується з місяця звернення за її призначенням до кінця поточного календарного року.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав як оформити пенсію онлайн