З 4 по 11 червня 2024 року проводиться Всесвітній тиждень серцевого ритму, ініціатором запровадження якого у 2002 році став Альянс аритмій – організація, що об'єднує лікарів, благодійні організації та політиків. З нагоди цієї події, лікарка-кардіолог Покровської клінічної лікарні Людмила Кучерява розповіла знімальній команді ТК «Орбіта» про аритмію.

Аритмію може спровокувати вік людини, емоційний стан, шкідливі звички та вживання ліків. 

«Нормальна робота серця – від 60 до 90 ударів на хвилину. При навантаженні ритм прискорюється, у спокійному стані та вночі – уповільнюється», – каже пані Людмила. 

Все, що виходить за рамки: прискорення та відчуття неправильної роботи серця – називається аритмією. У такому випадку обов'язково треба звернутися за консультацією до лікаря.

«Лікар послухає пацієнта, виявить наявність аритмії. Бувають такі випадки, коли проявів аритмії немає. Людина може скаржитись на те, що він почуває, але на кардіограмах ми нічого не бачимо. Тоді ми скеровуємо пацієнта на добове моніторування», – пояснює лікар. 

Це дозволяє лікарям побачити повну картину, що відбувається з організмом у стані спокою та навантаженні. Пацієнту необхідно вести щоденник, з позначенням всіх своїх скарг на самопочуття. 

Коли порушується робота передсердень та шлуночків й розвивається фібриляція, людина відчуває прискорення серцебиття, страх, стискання в грудях. В таких випадках хвороба протикає складніше та вважається важкою патологією. 

Головною профілактикою серцевих захворювань є правильне харчування, відмова від шкідливих звичок та помірна фізична активність. Дотримуючись цих правил, вдасться нормалізувати роботу серця, але також важливо регулярно проходити обстеження, особливо при виникненні будь-яких тривожних симптомів. 

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як вберегтись від впливу магнітної бурі.