На Донеччині триває процес евакуації населення, у тому числі примусова евакуація дітей разом з їхніми родинами. Однак, після прибуття в нові місця проживання, багато хто з евакуйованих стикається з проблемою знаходження медичної допомоги. Департамент охорони здоров’я Донецької ОДА надав необхідні роз'яснення.

"Головне пам'ятати,  що медична допомога не прив’язана до місця реєстрації чи проживання, внутрішньо переміщена особа може вільно обирати сімейного лікаря, терапевта і педіатра для укладення декларації у будь-якому закладі охорони здоров’я України", – підкреслюють в Донецькій ОДА.

Для отримання медичної допомоги необхідно спочатку вибрати лікарню, яка вам зручна за розташуванням, незалежно від того, чи це комунальний заклад, приватна клініка, або лікар-ФОП з угодою з Національною службою здоров'я України. Потім ви можете зателефонувати до обраного медичного закладу або відвідати його реєстратуру, щоб записатися на прийом до лікаря та укласти декларацію про обслуговування.

Укладення декларації як в комунальному закладі, так і в приватному, – безкоштовні. Вимагання коштів за укладення декларації або оплати першого візиту – неправомірне.

На прийом до лікаря потрібно взяти:

• паспорт;

• ідентифікаційний код;

• свідоцтво про народження дитини (якщо декларація укладатиметься із педіатром або сімейний лікар обслуговуватиме дитину);

• телефон, на який приходитимуть СМС-повідомлення з електронної  системи охорони здоров’я.

Працівник медичного закладу занесе ваші особисті дані до електронної системи охорони здоров'я. Після цього на ваш мобільний телефон приходить SMS з кодом для підтвердження. Якщо у вас вже є декларація з іншим лікарем, нічого робити не потрібно, адже укладання нової декларації автоматично зареєструється в системі та анулює попередню.

Маючи декларацію з лікарем первинної медичної допомоги, пацієнт зі статусом внутрішньо переміщеної особи отримує безоплатні послуги з  діагностики є та профілактики найпоширеніших захворювань, консультації щодо здорового способу життя, е-направлення до лікарів-спеціалістів, е-рецепти на ліки та щеплення відповідно до календаря профілактичних щеплень, а також  може оформлювати довідки, листки непрацездатності тощо.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що буде в разі відмови на примусову евакуацію дітей