За матеріалами Служби безпеки України суд виніс вирок жінці, яка передавала окупантам інформацію про дислокацію Збройних сил України під Покровськом. Про це повідомила пресслужба СБУ.

Завдяки ретельно зібраній доказовій базі Служби безпеки України, інформаторка, активно діявши на одному з найгарячіших напрямків у Донецькій області, отримала покарання у вигляді 13 років ув'язнення. Вона була викрита у передачі російським окупантам даних про розташування українських опорних пунктів та вогневих позицій в районі Покровська, ставлячи під загрозу безпеку Сил оборони.

Основний інтерес ворога полягав у визначенні розташувань українських військових підрозділів поблизу критично важливої дороги, що забезпечує логістичне з'єднання між містом і фронтом.

Зловмисниця передавала зібрану інформацію російській розвідці через посередника — бойовика з окупаційних угруповань росії, який активно діяв на східному фронті.

Для забезпечення секретності свого спілкування з окупаційними силами жінка користувалася заздалегідь узгодженим шифром. У її листуванні одна крапка означала відповіді «так», а дві крапки означали «ні».

Співробітники СБУ зареєстрували розвідувальну активність затриманої та взяли її під варту у березні 2023 року.

Розслідування встановило, що зрадницею виявилася жителька Новогродівки, Покровського району, котра активно поширювала антиукраїнські дописи у російських Телеграм-каналах. Це діяльність звернула на неї увагу окупаційних сил, які залучили її до співпраці на відстані.

Під час обшуку в її помешканні було виявлено та конфісковано мобільний телефон та комп’ютер, які використовувались для комунікацій з російськими бойовиками.

На підставі зібраних доказів суд визнав її винною за ч. 7 ст. 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність). Окрім реального терміну ув’язнення у засудженої конфісковано все належне їй майно.

Розслідування проводили співробітники СБУ в Донецькій та Луганській областях за процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури.