Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій представило державну стратегію щодо забезпечення житлових прав внутрішньо переміщених осіб (ВПО) в Україні. Документ, розрахований до 2027 року, має на меті вирішити проблеми житла для ВПО, що виникли в результаті збройного конфлікту та тимчасової окупації територій.

Стратегія державної політики щодо забезпечення житлових прав ВПО розроблена для підсилення спроможностей України розв'язувати житлові питання внутрішньо переміщених осіб. Учасники робочої групи окреслили стратегічні цілі документу, які включають конкретні завдання, методи їх вирішення та визначення відповідальних осіб за їх виконання.

Серед ключових цілей Стратегії:

  • Створення єдиної інформаційно-аналітичної системи для кращого управління житловими потребами ВПО.
  • Підвищення ефективності функціонування місць тимчасового проживання.
  • Посилення координації дій органів влади при вирішенні житлових питань ВПО.

Також було презентовано концепцію соціальної оренди житла, компенсацій, а також шляхи розширення кредитно-інвестиційних програм для полегшення доступу ВПО до житла.

«Я вже бачу реальні практичні кроки. Дякую за працю, вкладену в розробку Стратегії. Попереду маємо ще багато роботи. Але у нас вже є база, на яку можна спиратися», — резюмувала за підсумками презентації Віцепрем’єрка Ірина Верещук.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що Уряд виділив кошти на компенсації за розміщення ВПО.