Голову військово-лікарської комісії Донеччини звинувачують у хабарництві, сума хабаря становила 1000 доларів США. Про це інформує пресслужба Донецької обласної прокуратури. 

«Прокурорами Донецької обласної прокуратури скеровано до суду обвинувальний акт стосовно службової особи за фактом вимагання та одержання неправомірної вигоди (ч. 3 ст. 368 КК України)», – йдеться в повідомленні.

У квітні 2024 року чоловік з третьою групою інвалідності через відсутність одного з внутрішніх органів звернувся до медичного закладу в м. Добропілля для проходження військово-лікарської комісії. Деякі лікарі за результатами обстеження визнали його придатним до військової служби.

Щоб отримати остаточний висновок військово-лікарської комісії, чоловік звернувся до голови цієї комісії, який також обіймав посаду хірурга в медичному закладі. Голова комісії вимагав від чоловіка 1000 доларів США за визнання його непридатним до військової служби. Під час отримання хабара в розмірі 40 тисяч гривень, голову військово-лікарської комісії Покровського районного ТЦК було затримано.

«Йому обрано запобіжний захід. Наразі на майно обвинуваченого загальною вартістю понад 2 млн та грошові кошти, вилучені в ході обшуку, накладено арешт. За клопотанням прокурорів чоловіка відсторонено від займаної посади», – повідомляють у прокуратурі.

Досудове розслідування проводилось слідчим управлінням Головного управління Національної поліції в Донецькій області, і йому надавав оперативний супровід Управління стратегічних розслідувань у Донецькій області Національної поліції України.

Згідно з чинним законодавством, за здирство та отримання хабара передбачено покарання у вигляді ув'язнення на строк від 5 до 10 років, з можливістю позбавлення права займати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років, а також з конфіскацією майна.

У прокуратурі наголосили на тому, що згідно зі статтею 62 Конституції України, особа вважається невинуватою в злочині та не може бути піддана кримінальному покаранню, поки її вину не буде доведено в установленому законом порядку і підтверджено обвинувальним вироком суду.