В амбулаторіях Покровського центру первинної медико-санітарної допомоги можна провести швидке тестування на ВІЛ. Про це повідомила знімальна команда ТК «Орбіта».

Знати свій ВІЛ-статус вкрай важливо – пояснюють медики. Адже щойно людина дізнається про інфекцію, вона зазвичай змінює свою поведінку, зокрема приймає рішення про антиретровірусну терапію та використання бар’єрної контрацепції – і таким чином припиняє передачу інфекції іншим.

«Наразі в Україні зафіксовано близько 300 тисяч випадків захворювання на ВІЛ-інфекцію. Близько 70% знають про цей статус. Звісно, кожному, хто до нас приходить, ми пропонуємо зробити швидкі тести на ВІЛ», – каже сімейна лікарка покровської амбулаторії №3 Руслана Маслова.

Такий тест входить у базовий набір медичних послуг. Діагностика ВІЛ виконується шляхом взяття крові з пальця, при цьому результат стає відомим уже через 15 хвилин. Тестування здійснюється безоплатно та в умовах конфіденційності в окремих кабінетах, що забезпечує приватність і безпеку пацієнтів, гарантуючи, що їхні дані залишаться непоміченими і невідомими стороннім. Медики кажуть, що особливо слід подбати про себе певним категоріям громадян.

«Група ризику – це люди, які займаються незахищеним статевим актом, а також люди, які приймають наркотичні засоби. Якщо у вас є мінімальні підозри, краще прийти, обстежитись і бути спокійними», – зазначає старша медична сестра амбулаторії №3 Тетяна Огризько. 

ВІЛ не передається через чхання або кашель, спільне використання побутових предметів, а також їжу, приготовану інфікованою людиною. Дотики, обійми, рукостискання також є цілком безпечними.

А ось контакт з кров’ю, її потрапляння на слизові оболонки чи у відкриті рани є небезпечним. Татуювання або пірсинг нестерильними предметами також несуть загрозу. Можлива і передача вірусу від матері до дитини під час вагітності, пологів та грудному годуванні, якщо жінка не знає про свій ВІЛ-статус.

Перші симптоми хвороби з’являються в середньому через півтора-три місяці після інфікування і нагадують ГРВІ – це лихоманка, підвищена втома, збільшення лімфатичних вузлів.

Якщо виникла ситуація, яка може призвести до інфікування, людина має 72 години, щоб отримати постконтактну профілактику. Але чим швидше звернутись до закладу охорони здоров'я, тим краще – втрачати час та займатися самодіагностикою не варто.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

" target="_blank">Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що медики врятували чоловіка, який з родиною потрапив під обстріл.