Пенсіонери, які є внутрішньо переміщеними особами, мають обов'язково проходити фізичну ідентифікацію двічі на рік для підтвердження своєї особи. Якщо цього не зробити, виплати пенсій можуть бути тимчасово призупинені до моменту проходження ідентифікації. У разі успішної ідентифікації виплати будуть відновлені та виплачені за весь період призупинення, повідомили в Пенсійному фонді.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 5 листопада 2014 року № 637 «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам», внутрішньо переміщені особи, які одержують пенсію через поточний рахунок в установі акціонерного товариства «Державний ощадний банк України», повинні проходити фізичну ідентифікацію кожні шість місяців. Це регулюється з дня проведення попередньої фізичної ідентифікації.

Для пенсіонерів, які отримали статус ВПО до 24 лютого 2022 року, процес фізичної ідентифікації тривав до 31 березня 2024 року. Ті, хто не зміг пройти ідентифікацію до цього терміну, мають можливість зробити це в липні 2024 року. Після успішного завершення ідентифікації, їм буде нараховано та виплачено пенсію за всі місяці, протягом яких вона не виплачувалася через непроходження процедури.

Переселенці-пенсіонери мають можливість пройти фізичну ідентифікацію кількома способами:

- звернутися до відділення Ощадбанку чи сервісного центру Пенсійного фонду України з паспортом;

- використати особистий кабінет на порталі Пенсійного фонду через кваліфікований електронний підпис або за допомогою відеоконференцзв'язку. 

Також пенсіонери, що перебувають за кордоном, можуть звернутися до закордонної установи України для отримання відповідного посвідчення та відправити його до територіального органу ПФУ поштою чи в електронному вигляді.

Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що у Покровську правники безкоштовнро надають юридичну допомогу