У Покровській громаді активно працбє комісія, що займається оцінкою збитків від збройної агресії росії. Про це повідомили у Покровській міській військовій адміністрації. 

Програма з обстеження приватних будинків, запущена в 2023 році за фінансуванням Покровської міської військової адміністрації, має на меті допомогти власникам жител, пошкодженого внаслідок конфлікту, оформити заявки на отримання державних компенсацій.

«На сьогодні мешканці вже отримали понад 60 житлових сертифікатів. Більша частина з них належить власникам квартир у багатоповерхівках, також компенсацію від держави отримали власники приватних домогосподарств», – зазначив начальник житлово-комунального відділу Данил Проскуренко. 

Програма технічного обстеження зруйнованих будинків триває і цього року. До цього часу перевірено 11 домогосподарств, а в планах – ще обстежити 39. На ці роботи вже виділено кошти, і протягом наступних двох місяців планується завершити перевірки та надати власникам звіти про стан їхніх пошкоджених осель.

Власники пошкодженого майна можуть замовити експертизу самостійно та на власний кошт. Для цього необхідно звернутися до експерта, який внесений до реєстру атестованих осіб на порталі Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Також, якщо житло зазнало пошкоджень повторно, мешканці мають право знову подавати заявки на обстеження та компенсацію. Втім, важливо оновити свої дані в реєстрі речових прав для того, щоб мати можливість отримати належні відшкодування в разі потреби.

«У будь-якому випадку зараз всім мешканцям громади бажано оновити свої дані в реєстрі речових прав. Це єдина важлива вимога законодавства для отримання будь-яких компенсацій», – додав Данил Проскуренко.

Як зазначив заступник начальника Покровської МВА Олексій Стебель, загалом у громаді внаслідок обстрілів зазнали пошкоджень 225 багатоквартирних будинків, два з них визнані непридатними до експлуатації. Також пошкоджені понад 1100 приватних домогосподарств, 56 з яких за рішенням комісії не рекомендовано використовувати до подальшого проживання.

«Зазнала руйнувань і велика кількість комунального майна. На сьогодні це 63 будівлі, три з яких вже визнані непридатними для використання. Інші 60 можна буде повернути в експлуатацію за умови ремонту в мирний час», – розповів Олексій Стебель. 

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».