Реабілітація дітей з інвалідністю стає все більш важливою темою. Зараз батьки можуть отримати фінансову підтримку від держави для проходження спеціалізованих реабілітаційних курсів. Для цього необхідно подати заявку та відповідний пакет документів до Управління соціального захисту населення. Детальніше розповіла заступниця начальника відділу з питань реалізації ветеранської політики та соціальних гарантій Покровського УСЗН Тетяна Савкевич журналістам ТК «Орбіта».

«Копія паспорта та ідентифікаційного коду одного із батьків, свідоцтво про народження або паспорт дитини та медичний висновок, індивідуальна програма реабілітації, яка діє на сьогодні, виписка з картки амбулаторного хворого. Простіше кажучи – довідка 027», – перераховує необхідні документи Тетяна Савкевич. 

Постановка на облік та визначення черговості надання реабілітаційних послуг – за порядком надходження заяв. 

«Оголошена вартість реабілітаційних послуг дитини визначається індивідуальною програмою реабілітації. Це може бути 1, 2 чи 3 ступень обмеження. 1 та 2 не може перевищувати 16 тисяч гривень, а 3 – 25 тисяч гривень. Реабілітаційні послуги можуть надаватися дитині протягом бюджетного року декілька разів, але в межах оголошеної вартості. Це може бути як у стаціонарі, так і амбулаторно», – пояснює фахівчиня. 

Перелік реабілітаційних центрів, де діти можуть отримати послуги, оприлюднюється на сайті Міністерства соціальної політики. Батьки мають змогу проглянути їх, зателефонувати до обраного центру з питаннями, визначитись із терміном заїзду. Управління соціального захисту населення укладе договір з визначеним центром. Після проходження дитиною реабілітаційних закладів, складається акт, за яким і сплачує УСЗН. 

«Дітки з інвалідністю можуть скористатися цими послугами не тільки в наслідок дитячого церебрального паралічу, а й з іншими захворюваннями», – зазначає Тетяна Савкевич.

Дітей з інвалідністю в Покровському УСЗН десятки, частина з них евакуювались із батьками й мають право скористатися цими послугами через управління соціального захисту в інших областях. Фахівці здійснюють супровід таких сімей, консультують, інформують щодо змін. У 2024 році вже 5 дітей Покровської громади отримали кошти на реабілітаційні послуги від держави. 

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

" target="_blank">Раніше Pokrovsk24.news повідомляв, що діти із статусом ВПО мають право отримати безкоштовний відпочинок в Карпатах