Замість строкової служби в Україні вводять базову військову підготовку. Це передбачено змінами до закону про мобілізацію та військовий облік, які вступають в силу 18 травня. Подробиці повідомили у Донецькому обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

«Базова військова підготовка – це вишкіл, під час якого майбутніх призовників навчатимуть виконувати бойові завдання, поводитися зі зброєю та вибуховими пристроями, діяти на полі бою, надавати домедичну та первинну психологічну допомогу, тощо. Усі чоловіки віком від 18 до 24 років, тобто ті, хто ще не підлягає мобілізації, повинні будуть пройти базову військову службу. Жінки – за бажанням. При цьому усі зможуть самостійно обрати рік, коли будуть її проходити», – повідомляють в обласному ТЦК та СП.

Термін проведення базової військової служби під час воєнного стану становить три місяці: місяць загальновійськової підготовки та два місяці фахової підготовки.

У мирний час служба триває п’ять місяців, з яких три місяці призначені для загальновійськової підготовки, а два — для фахової.

Від загальновійськової підготовки звільняються наступні категорії осіб:

  • Ті, хто був визнаний непридатним до військової служби за станом здоров’я;
  • Особи, які вже проходили військову службу;
  • Особи, що пройшли військову службу в іншій країні перед отриманням українського громадянства.

Перед отриманням направлення на базову військову службу кандидати проходять медичний огляд, професійно-психологічний відбір та чекають рішення комісії з направлення на службу.

Після цього необхідно прибути у встановлений час до навчальної частини або центру, указаного у повістці від районного або міського центру комплектування. Невиходження на зв'язок з центром комплектування тягне за собою відповідальність за законом.

Однак є поважні причини, через які громадянин може не прийти до центру в термін, вказаний у повістці:

▪ перешкода стихійного характеру;

▪ хвороба;

▪ воєнні дії на відповідній території та їхні наслідки;

▪ смерть його близького родича або близького родича його дружини.

«У такому випадку упродовж трьох днів людина має прийти до територіального центру комплектування і пояснити причину. Або повідомити центр у інший спосіб, але прийти до нього не пізніше ніж через сім днів після дати, вказаної в повістці», – зазначають у обласному ТЦК та СП.

Раніше Pokrovsk24.news розповідав, як надаватимуть консульські послуги чоловікам призовного віку за кордоном